Коха: Приштина укључује стране стручњаке у дијалог са Београдом

Амбасаде Велике Британије и Мађарске одбиле су да коментаришу ове наводе, а Швајцарска је листу одговорила да би по том питању требало да се обрати косовској влади

Фото: Иља Питаљев/Спутњик

Приштинска влада намерава да прошири тим за дијалог са Београдом укључивањем међународних стручњака, а неке од њих ангажоваће амбасаде различитих земаља на Косову, између осталих и Велике Британије, Швајцарске и Мађарске, пише „Коха“.

Амбасаде Велике Британије и Мађарске одбиле су да коментаришу ове наводе, а Швајцарска је листу одговорила да би по том питању требало да се обрати косовској влади.

Портпарол владе у Приштини Перпарим Криезиу навео је да влада „због осетљивости процеса, не може да изнесе више детаља, од оних који су већ објављени“.

Директор Балканске групе за политику Наим Рашити рекао је да су у процесу дијалога, због недостатка стручности, направљене грешке, пренео је портал Косово онлајн.

Нагласио је да су разговори са Србијом комплексни и да косовском тиму недостају стручњаци. Група коју води Рашити израдила је пројекат у сарадњи са амбасадом Норвешке у којем ће бити ангажовани локални стручњаци у косовском тиму.

Како се подсећа, приштинска влада, амбасада Норвешке и Група за Балкан потписали су 22. априла меморандум о разумевању који предвиђа могућности за ангажовање страних стручњака у процесу дијалога са Србијом и другим програмима везаним за дијалог.

До сада ангажовани стручњаци су: Бернард Никај, Леон Маљазогу, Роберт Мухареми, Мухамет Мустафа, Ветон Сурои и Бљерим Шаља.

Балканска група за политику наводи да они неће имати представничку или водећу улогу у разговорима са Србијом.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар