Приштина тражи од Унеска да српске манастире на КиМ скине са листе заштићених

Вјоса Османи, Глаук Коњуфца и Аљбин Курти послали су заједничко писмо Унеску, а први захтев се односи на заштиту Високих Дечана, Пећке патријаршије, Грачанице и Богородице Љевишке

Манастир Високи Дечани (Фото: Анђелко Васиљевић)

Вјоса Османи, Глаук Коњуфца и Албин Курти затражили су од Унеска да четири српска средњовековна православна манастира на КиМ под заштитом те међународне организације, уклоне из групе ризичне категорије.

На дан светског дана културне разноликости за дијалог и развој, Вјоса Османи, Глаук Коњуфца и Аљбин Курти послали су заједничко писмо представницима Унеска и артикулисали су конкретне захтеве, а први се односи на заштиту Високих Дечана, Пећке патријаршије, Грачанице и Богородице Љевишке.

„Прво смо затражили да се четири косовска споменика која су наведена на Унесковој листи светске баштине (манастир Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену) уклоне из категорије ‘у ризику’, јер су се безбедносне околности на Косову потпуно промениле од далеке 2006. године када су ови споменици оцењени као угрожени”, наводи се у писму које је објавио Аљбин Курти, преноси РТС.

Са Вјосом Османи и Коњуфцом позивају представнике Унеска „да прегледају застарелу терминологију, јер се у извештајима и документима Унеска и даље помињу ‘Аутономна покрајина Косово’ и ‘Привремене институције самоуправе у Приштини“ и да се изврши прилагођавање новим околностима.

„Треће, захтевали смо почетак процеса промене државне стране одговорне за четири споменика, уклањањем Србије и стављањем Косова. Иако је Србија држава потписница листе светске баштине за четири предметна споменика, она нема стварну или правну контролу над њима, па сходно томе не може да испуни своје обавезе према Унеску. Уверили смо званичнике Унеска да ћемо се као и раније у будућности залагати за заштиту, промоцију и развој свих православних цркава и манастира на Косову”, пренео је Курти делове писма.

Додаје да су са Османијевом и Коњуфцом, у име институција, које представљају, гарантовали да је Косово у потпуности спремно за чланство у Унеско.

„Верујемо да немогућност придруживања 2015. године у одсуству врло малог броја гласова не би требало да се претвори у дугорочну казну за Косово. Спремни смо да будемо део велике Унескове породице која ће човечанству донети додатну вредност кроз наше културно наслеђе и бити део заједничких напора за трајни мир у свету. Верујемо у универзалност културне баштине и као такву у њен обједињавајући потенцијал”, написали су Вјоса Османи, Глаук Коњуфца и Аљбин Курти.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар