Њујорк и Вашингтон: Милионери протестују испред домова милијардера Џефа Безоса

Патриотски милионери протестовали су испред Безосових домова са билбордима на којима је писало „Престаните. Опорезујте богате”

Фото: Pexels

ЊУЈОРК – Група милионера изашла је у понедељак на улице протестујући испред домова Џефа Безоса, власника Амазона и најбогатијег човека на свету, у Њујорку и Вашингтону.

Протест који су организовали Патриотски милионери, коалиција богатих појединаца који се залажу за прогресивну промену политике, организован је поводом обележавања Дана пореза, када Американци подносе пријаве за порез на доходак савезној влади, пренео је „Гардијан”.

Група је, такође, желела да истакне план америчког председника Џоа Бајдена за повећање пореза на корпорације и Американце који зарађују више од 400.000 америчких долара годишње.

Патриотски милионери, чији чланови остварују приходе веће од милион долара или имају имовину вреднију од пет милиона долара, протестовали су испред Безосових домова са билбордима на којима је писало „Престаните. Опорезујте богате”.

Фото: Пиксабеј

„Имамо неколико богатих људи и пуно сиромашних, а то не иде”, рекао је Морис Перл, председник одбора Патриотских милионера.

То није начин на који се може водити одрживо друштво, истакао је он.

Безос је рекао да подржава повећање стопе пореза на добит, али већ дуже време организују се протести зато што Амазон избегава плаћање пореза, преноси Танјуг.

Према прорачунима прогресивног Института за опорезивање и економску политику, у фебруару 2020. године Амазон је платио само 9,4 одсто савезне стопе пореза на доходак, мање од половине од законом прописаних 21 процената.

Администрација Џоа Бајдена предлаже повећање стопе пореза на добит са 21 на 28 одсто, делимично поништавајући смањења пореза која је прогурао бивши председник Доналд Трамп.

Док Трамп и републиканци у Конгресу нису усвојили смањење пореза 2017. године, највиша америчка стопа пореза на добит износила је 35 процената.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар