Јелена Бојовић Боровинић: Казне за неношење маске на отвореном само за редове испред институција

Кажњавање за евентуално неношење маски на отвореном односи се искључиво на посебне услове великих гужви, појаснила министарка здравља Црне Горе

Јелена Бојовић Боровинић у Скупштини (Фото: Вијести)

Новчано кажњавање за неношење маске на отвореном простору, које је предвиђено измјенама Закона о заштити становништва од заразних болести, односи се искључиво на чекање у реду испред јавних институција, банака, пошти и свих других установа које пружају услуге грађанима, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

„Кажњавање за евентуално неношење маски на отвореном односи се искључиво на посебне услове великих гужви, чекања у реду испред јавних институција, банки, поште и сличног“, појаснила је Боровинић Бојовић.

Она је агенцији МИНА рекла да је прихватљив амандман који су поднијели посланици Маја Вукићевић и Милун Зоговић да се кажњавање не односи на ревакцинисане грађане.

(Вијести, 17. 5. 2021)

Скупштина Црне Горе расправљала о Предлога измјена Закона о заштити становништва од заразних болести

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, иначе пулмолог, казала је и упозорила да су ранијих година од вируса грипа умирали људи који претходно нису били вакцинисани.

„Обично нико од најтеже обољелих није био вакцинисан. То довољно говори о томе колико је важно да се вакцинишемо, посебно сад кад имамо ту прилику“, казала је она у Скупштини током расправе о измјенама Закона о заштити становништва од заразних болести.

Измјенама прописа дефинисана је обавеза ношења заштитне маске у затвореном и на отвореном простору, уз обавезну физичку дистанцу у складу са епидемиолошком ситуацијом.

За неношење маске предвиђена је казна од 30 евра за физичка лица, а за правна до 30.000 евра.

Боровинић Бојовић је појаснила да је измјенама закона свеобухватније одређена надлежност инспекција и комуналне полиције, чији је циљ додатно снажење контролне и казнене функције.

Она је рекла да се предложеним измјенама ближе одређује карантин, као и дефинише кућна самоизолација за особе које имају благе симптоме заразне болести, као једна од мјера заштите.

Посланик Социјалдемократа (СД) Борис Мугоша казао је да би, када проценат ревакцинисаних пређе 30 одсто, требало прописати да се може кретати у малим групама на отвореном без маске.

Он је похвалио организацију масовне вакцинације, али и рекао да забрињава што је јуче вакцинисано првом дозом свега 1.500 особа. Појаснио је да би у наредних мјесец, ако хоћемо да стигнемо до 30 одсто имунизованих, требало да вакцинишемо по 2.700 особа дневно.

Затварање локала на три дана у случају кршења мјера

Угоститељима који се не придржавају мјера пријетиће и затварање локала, јер досадашње активности, управне мјере и радње које су предузимали инспектори и прописане новчане казне нијесу дале очекиване резултате, казала је министарка.

„Па је било очекивано прописати и обавезу надлежног инспектора да поред новчане казне у случају утврђених неправилности забрани објављање дјелатности субјекту у трајању од три дана, а у случају понављања прекршаја забрану од 15 до 30 дана”, објаснила је Боровинић Бојовић.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 17. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар