Жарко Требјешанин: Најгласније антиваксере послати да волонтирају у ковид болницама

Ствари треба да буду јасне: вакцина има своје нуспојаве, као и сваки лек, изјавио психолог Требјешанин

Жарко Требјешанин (Фото: N1)

Психолог Жарко Требјешанин рекао је како верује да нема много оних који заступају антиваксерске ставове, али да су гласни, агресивни, јављају се кад год могу, да “искачу” са друштвених мрежа.

„Слобода мишљења је нешто загарантовано, али не смете да угрожавате животе других. То је разлика коју људи треба да схвате. Ако неко утиче на поступке и понашање других људи, онда је то угрожавање јавног здравља“, рекао је Требјешанин, за нови број недељника Време.

На питање како утицати на људе да верују науци, он је рекао да „можете да мењате ставове који су засновани на неким аргументима, недовољној обавештености, али ми овде немамо посла са ставовима, већ са чистим предрасудама“.

„Можда би они који су најгласнији могли да се пошаљу да волонтирају у ковид болницама… А овим другим који нису баш загрижени, и разумне поруке би могле да помогну. Каже (психолог Сигмунд) Фројд да је глас разума слаб и тих, али ако се понавља много пута, он ипак успе да допре“, рекао је Требјешанин.

Он сматра да треба поставити ствари јасно: вакцина има своје нуспојаве, као и сваки лек.

С друге стране, статистички, знатно је мања могућности да неко настрада од тих нуспојава него од короне.

„Хајде да упоредимо последице“, закључио је Требјешанин.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Одлично. Уместо што размишља о казнама, могао би да нам објасни и гарантује да ли вакцине стварају или не стварају антитела, и колико дуго нас штите од вируса. Ако то не зна, онда му је боље да ћути до краја живота. Као што му је боље било да никоме ништа не саветује.

  17
  2
 2. Хајде да упоредимо:
  – колики део човечанства је оболео, колики је излечен, а колики је умро од короне
  – колики део човечанства је онемогућен у својим нормалним животним активностима због короне, а колики није
  – колико је људи остало без лечења од других здравствених проблема због короне, а колико није
  – колико се и којих људи обогатило у корони, а колико је и којих људи упропашћено
  – колико је простора дато онима који заступају тезу да је вакцинација корисна, а колико онима који затупају став да је опасна и штетна
  – који су аргументи оних за и оних против
  – где раде и чега су чланови они који су за вакцинацију и због чега се хапсе и прогањају они који су против

  Треба ли још?

  17
  2
 3. Психологу је потребан психијатар.
  @ Важи,
  све то, он добро зна само се прави луд.

  11
 4. Тужно је да неко ко предаје студентима не познаје логику, која је део интелектуалног развоја и психологија је проучава. Мисао мора да буде истинита и да има логички след. Тако изјава, да ко се не вакцинише иде да волонтира нема ништа блиско са логиком. Зашто не би и онај који се вакцинише волонтирао? Волонтирање је за свако дивљење ако је оно зарад општег добра али волонтирати против интереса свог народа је забрињавајуће и за сваки презир. Некима храброст лежи у незнању а мудрост проистиче из силе. Завршио бих како сам и почео, тужно.

  10
  1
 5. @Јован
  Ту недавно смо имали теоријског физичара који није разликовао исказ о нетачности – непотпуној, приближној, условној,тачности -, од погрешности, тумачећи га (погрешно) као потоњи. Сад, како се теофиз открио и карактерно и интелектуално, откривају се и ови “њихови” а богами и “наши” очекивано показујући све више међусобне сличности.
  Побрканост је једна од најбитнијих особина свега што се у ових пар деценија дигло са обе стране границе “прве” и “друге” Србије (границе на почетку вешто постављене у идеологији и тиме у стварности нејасне, временом и разливањем постајући од линије разграничења опном новог, долазећег, антрополошког типа).

Оставите коментар