Данска размишља да вакцине Астра Зенека пошаље сиромашним земљама

Данска постала прва држава која је престала да користи Астра Зенекину вакцину против ковида-19, јер европски званичници истражују десетине извештаја о реткој појави крвних угрушака

Астра Зенека (Фото: Бета/АП)

ЖЕНЕВА – Данска разматра опцију да вакцине Астра Зенека подели са сиромашнијим земљама, након што је обуставила употребу те вакцине услед забринутости због ретких случајева појаве крвних угрушака, изјавио је данас шеф Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге.

„Имао сам овај разговор јуче са др Сорен Бростромом, генералним директором данске здравствене агенције, и разумео сам да је Министарство спољних послова Данске спремно да размотри или да већ тражи опције за дељење Астра Зенекиних вакцина са сиромашнијим земљама”, рекао је Клуге новинарима, а преноси агенција Ројтерс.

Данска је ове недеље постала прва држава која је престала да користи Астра Зенекину вакцину против ковида-19, јер европски званичници настављају да истражују десетине извештаја о реткој појави крвних угрушака, јавља Танјуг.

СЗО, која заједно са Великом Британијом и Европском агенцијом за лекове (ЕМА) наставља да препоручује вакцинацију Астра Зенеком, уз образложење да њени бенефити премашују ризике, вршила је у више наврата притисак на земље да не гомилају вакцине које не користе.

До сада највећи део вакцина дистрибуираних широм света је отишао у богатије земље.

Званичници СЗО нису критиковали одлуку Данске да обустави употребу вакцине Астра Зенека, поручујући да би свака нација требало да има флексибилност у доношењу одлука у вези са својим програмом вакцинације, а на основу сопствене стопе вакцинације, инфекција и хоспитализације.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар