МИП тзв. Косова: Русија покушава да спречи споразум Београда и Приштине

Министарство спољних послова тзв. Косова саопштило да то није први пут да Руси покушавају да се мешају и да избледе западни а појачају руски утицај у региону

Приштина (Извор: Бета)

Министарство иностраних послова Косова (МИП) оценило је данас да се Русија меша у питања региона са лошим намерама и да је од почетка дијалога Косова и Србије својим деловањем увек покушавала да спречи постизање споразума.

Косовско министарство у одговору на објаву портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, оценило је да то није први пут да се Русија меша у питања региона са лошим намерама.

Захарова је објавила фотографију са натписом „Косово је Србија“, и додала да је покушај убрзавања нормализације односа Приштине и Београда деструктиван.

„Сваки покушај убрзања такозване коначне нормализације односа Београда и Приштине и арбитрарни рок да се то постигне сматрамо деструктивним. Важније је координирати изводљив план који ће такође бити прихваћен у јавности“, написала је Захарова на Твитеру.

Министарство спољних послова Косова у одговору за ТВ Кљан Косова рекло је да то није први пут да Руси покушавају да се мешају и да избледе западни а појачају руски утицај у региону.

„Изградња ‘хуманитарне’ базе у Нишу у близини Косова, лансирање воза који спонзорише Русија за насилни улазак на Косово, организација инцидената на северу државе од руских представника запослених у Унмику и многе друге акције, као и друга јавна и нејавна деловања на различитим међународним форумима јасно показују руску тенденцију да омета процес помирења и нарушава мир у региону“, саопштио је МИП Косова.

Захарова је поред дијалога коментарисала и ситуацију на Косову након избора 14. фебруара, а по њеним речима Русију забрињава радикална реторика коју су косовски Албанци користили после победе Самоопредељења и очигледно очекује реакцију Запада на ове „провокације“, како их назива.

МИП Косова у саопштењу је подсетио Русију да све албанске странке на Косову имају јасну прозападну и евроатлантску оријентацију.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 28. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар