Виши суд у Београду: Ктитор и свештеник задовољни црквом у Вучи коју је урадио „Раде Неимар“

„Раде Неимар“ радио је на овом храму, чији је добротвор Кранислав Перанић, до фебруара 2010, кад је Свети архијерејски синод сменио покојног владику Артемија

Фото: N1

У Вишем суду у Београду данас је настављено суђење директору некадашњег Епархијског центра „Раде Неимар“ Предрагу Суботичком, одговорном архитекти Јелени Шубаревић и рашчињеном протосинђелу Симеону (Дејан Виловском), коме се суди у одсуству.

Они се терете да су у периоду од 2004. до 2010, материјално оштетили Епархију рашко-призренску. Сведоци Тужилаштва Кранислав Перанић из Добротина код Липљана и свештеник ЕРП Бранислав Дикић јуче су изнели своја сазнања о последњем пројекту Центра „Раде Неимар“ – новоизграђеној цркви Свете Тројице у селу Вуча код Сочанице, општина Лепосавић на северу КиМ.

„Раде Неимар“ радио је на овом храму, чији је добротвор Кранислав Перанић, до фебруара 2010, кад је Свети архијерејски синод сменио покојног владику Артемија са места епископа рашко-призренског, а Суботички био ухапшен због сумње да је противправно присвојио новац намењен црквеним радовима. До новембра 2010. ЕРП је имала администраторе кад је за епископа рашко-призренског Сабор СПЦ изабрао владику Теодосија (Шибалића), под чијом је управом црква у Вучи завршена.

Кранислав Перанић, који је „од детињства желео да буде добротвор и сагради цркву“ изјавио је да се у договору са владиком Артемијем одлучио да то буде храм у Вучи, о чему је потписао Протокол са ЕРП у јулу 2009. Он је рекао да је видео пројекат, добио предмет и предрачун грубих грађевинских радова и да се са Суботичким договарао о уплатама преко Комерцијалне банке о чему је јуче суду доставио комплетну документацију са признаницама ЕРП о уплати. Перанић је објаснио да су се радови за које је био задужен Суботички завршили малтерисањем цркве, а да је касније урађен иконостас, постављен крст на куполи, као и да је он сам купио црквено звоно.

– Задовољан сам изведеним радовима, све је урађено како сам тражио, црква данас одлично изгледа – рекао је Перанић.

Са његовом оценом сложио се и свештеник Бранислав Дикић, нагласивши да црква Свете Тројице делује као саборни храм, а не црква у селу за 80 домаћинстава. Свештеник Дикић је изјавио да није био укључен у изградњу цркве у Вучи – преко локалног Црквеног одбора био је обавештен да га у управи ЕРП сматрају „неподобним“ јер за цркву у Сочаници 2004. није ангажовао Епархијски центар. Он је рекао и да га због тога „укорио“ протосинђел Виловски, а на питање адвоката одбране да ли је кажњен због тога, одговорио је одречно.

Кривична пријава против ЕРП

Адвокат одбране Никола Томашевић доставио је јуче суду извод из Комерцијалне банке из ког се види да је „Раде Неимар“ на име неизведених радова у Вучи почетком 2010. вратио на рачун ЕРП више од милион динара. На питање да ли му је Епархија вратила тај новац, Перанић је одговорио да не зна ништа о томе. Предраг Суботички, ког оптужница терети, између осталог, да је током радова на цркви у Вучи прибавио противправну имовинску корист од 18.326,71 евра, најавио је кривичну пријаву против ЕРП, јер Перанићу није вратила новац.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар