Вишеград: Војин Никитовић, машиновођа који крађом воза спасaо избеглице из НДХ

Храбри машиновођа је возом успео да се пробије до Ступара надомак Ужица, а одмах након тога оружје је сакрио и дао партизанима, а путнике из вагона је послао у село

Фото: Мондо

Мало је познато широј јавности да је једна крађа воза била за понос бораца против фашиста током Другог светског рата. А ипак, многи код нас вероватно нису чули за машиновођу Војина Никитовића.

Управо тај машиновођа, родом из Ужица, кога је рат затекао на служби у Вишеграду, написао је невероватну страницу историје својим подвигом са почетка Другог светског рата.

Наиме, Војин је једне вечери одлучио да тајно у вагоне смести 500 избеглица, махом српске националности, и након тога је украо воз којим их је пребацио у Србију. На тај начин спасао их је ужаса које је вршила усташка власт у тада тек проглашеној Независној држави Хрватској.

Овог храброг машиновођу из Ужица у његовом плану није успела да заустави ни потера за возом након крађе, али ни барикаде које су биле постављене.

Прича о његовом подвигу је заиста филмска…

Једно од главних избегличких зборишта био је Вишеград, који је 1941. године био крцат људима који су, после припајања Босне и Херцеговине НДХ, покушавали да се спасу, бежећи ка Србији. Граница је, међутим, за њих била затворена.

Војин, особа која је жртвовала свој живот да би спасао друге, 10. августа увече покренуо је воз са избеглицама, а поред тих вагона, прикључио је у композицију и један вагон са оружјем.

Он је познаницима међу избеглицама причао о свом плану и дао им задатак да о томе обавесте остале, као и да им пренесу да са собом понесу што мање ствари како би што више људи могло да се смести у композицију која се налазила на седмом колосеку. Војин им је поручио да се укрцају пре смене страже.

Пред поноћ, Војин је украо локомотиву број 85009, након што је чувар, са којим је имао претходни договор, побегао како после не би могли да га оптуже да је био саучесник. Недуго потом, воз је пуном паром напустио Вишеград у правцу Вардишта, односно спаса у Србији.

Војин је пролетео кроз станице Вардиште, Мокра Гора и Јатаре, игнорисао је све зауставне сигнале и стигао до станице Шарган Витаси, где се зауставио, страхујући да му котао не експлодира због великог притиска и преоптерећења. Ту су храброг машиновођу обавестили да је потера кренула, да је читава пруга под узбуном, да га на путу до Ужица чекају заседе.

Храбри машиновођа је возом успео да се пробије до Ступара надомак Ужица, а одмах након тога оружје је сакрио и дао партизанима, а путнике из вагона је послао у село.

Немци су наишли на празну локомотиву која се још пушила, и на празне вагоне, а у једном од њих на празне сандуке у којима су претходно били пушке и муниција. Потера и потрага нису уродиле плодом, никога и ништа нису нашли.

Војин се након тога прикључио железничкој чети и ратовао на страни партизана, био је три пута рањен и заробљен. Хероја ове приче су мучили и у логору на Бањици, али је некако увек успео да побегне. Судбина ложача Рагиба Тока потпуно је непозната.

Иако је храбри машиновођа одликован за храброст, нажалост, Војин је за многе данас ипак остао заборављени јунак са пруге.

Иначе, неколико месеци након овог храброг Војиновог подвига, недалеко од Вишеграда, у Старом Броду, усташе су убиле око 6.000 српских избеглица, махом жена, деце и стараца.

Нема дилеме, таква судбина сачекала би и оне које је Никитовић спасао.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 25. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Hrabri Vojine, počivaj u miru, Srbija te bila zaboravila, nadam se da će mu makar negdje neko dati jednu ulicu. Stalno razmišljam kako su ti Karađorđevići 1941. godine i Srbi koji su bili na funkcijama u toj nesretnoj Jugoslaviji dozvolili da ustaše pobiju toliko našeg naroda? Šta je sa nama Srbima, kakav smo mi to narod?Tolika klanica u Jasenovcu i..posle 1945…tajac, niko ni riječi. Izgleda mi da su od srpskih monarhista gori za Srbe bili samo komunisti, isključivo srpski komunisti! I još zaudaraju i dave nas preko drugosrbijanaca i tzv.liberala i ostale pestokupljevine!

    10
    1

Оставите коментар