Нешенел интерест: САД се спремају за обуздавање Русије у Европи

Пентагон ће појачати „обуздавање“ Москве извођењем мултинационалних војних вежби, развојем крстарећих ракета великог домета и средствима за надзор у стратешким областима

Извор: Спутњик

Амерички часопис Нешенал интерест објавио је чланак о припремама Сједињених Америчких Држава за конфронтацију са Русијом у Европи.

Пентагон ће појачати „обуздавање“ Москве у Источној Европи помоћу неколико иницијатива. Ту спадају извођење мултинационалних војних вежби, развој крстарећих ракета великог домета копненог базирања и средстава за надзор у стратешки важним областима.

Како пише аутор чланка, 25. ударна група ваздухопловних снага САД сада преусмерава фокус операција са Блиског истока, где је водила војне операције у Авганистану, као и против остатака ДАЕШ-а. Сада ће ова јединица америчког ратног ваздухопловства спроводити операције у Европи.

Да би се то урадило, у Румунију и балтичке државе биће послата извиђачко-ударна беспилотна летелица „МКу-9 Рипер“. Сједињене Америчке Државе у свом арсеналу имају више од сто таквих летелица.

Аутор чланка сматра да би овај дрон, који је раније учествовао у војним дејствима против терориста, могао да постане драгоцено оружје у свеобухватном рату великих сила. Томе доприноси његова техничка ефикасност и прецизност којом „Рипер“ прати и уништава непријатељске циљеве.

Осим тога, америчко ратно ваздухопловство непрестано ради на побољшању овог оружја како би било у стању да се избори са изузетно високотехнолошким противником. Тренутно „МКу-9 Рипер“ нема стелт технологију, прецизирао је аутор.

Он је приметио да би због пространости руских граница присуство таквог дрона могло бити значајно.

„Опрема за видео-надзор ће вероватно бити тражена како у Североисточној Европи, у близини балтичких држава, тако и у јужним регионима Источне Европе, укључујући и Црно море и земље као што је Румунија“, закључио је аутор.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар