Али Хамнеи: Иран би могао да обогаћује уранијум до 60 одсто ако то буде потребно

Ограничење обогаћивања уранијума неће бити само до 20 одсто. Поступаћемо у складу са својим потребама… Могли бисмо да повећамо обогаћивање и до 60 одсто, рекао ирански ајатолах

Али Хамнеи (Фото: Official Khamenei Website/Handout via REUTERS)

Иран би могао да обогаћује уранијум до 60 одсто уколико то буде било потребно, изјавио је ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи.

„Ограничење обогаћивања уранијума неће бити само до 20 одсто. Поступаћемо у складу са својим потребама… Могли бисмо да повећамо обогаћивање и до 60 одсто“, рекао је ајатолах.

Његова изјава долази дан уочи ступања на снагу закона према којем инспекторима Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) неће бити дозвољено да посећују нека постројења.

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси изјавио је у недељу увече по повратку из Техерана да је са иранским властима постигнуто привремено, тромесечно решење за надзор примене међународног споразума о иранском нуклеарном програму.

„Приступ ће бити смањен али ћемо моћи да одржимо потребан степен надзора и верификације“, рекао је Гроси и додао да ће то за сада да „спаси ситуацију“.

САД су 2018. године, одлуком бившег председника Доналда Трампа, једнострано напустиле међународни нуклеарни споразум, којим се Иран обавезао да ограничи обогаћивање уранијума у замену за укидање економских санкција.

Америчке власти су поново увеле санкције Ирану, док је Иран после иступања САД почео да занемарује своје обавезе из тог споразума.

Споразум о иранском нуклеарном програму, чији је званични назив Заједнички свеобухватни акциони план (JCPOA), потписали су у јулу 2015. године у Бечу Иран и „група 5 плус 1“, коју је чинило пет сталних чланица Савета безбедности УН (Кина, Француска, Русија, Велика Британија, САД) и Немачка, као потписница у име ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(N1, 22. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар