Запослени у Ватикану ризикују отказ ако одбију да се вакцинишу

На сајту државе Ватикан се подвлачи да „одбијање вакцине може представљати ризик по друге” и „озбиљно повећава ризик по јавно здравље”

Фото: Бета/АП

ВАТИКАН – Запослени у Ватикану који одбију да се вакцинишу против ковида-19, од сада ризикују да добију отказ, прописује данас објављени декрет државе Ватикан која запошљава око 5.000 људи.

Запослени који нема доказане медицинске контраиндикације и одбије да прими вакцину против корона вируса, ризикује „мање или више важне последице које могу ићи до престанка радног односа”, пише у тексту објављеном на званичној страници државе Ватикан.

Декрет, који се позива на санкције предвиђене ватиканским законом из 2011. године, односи се и на кандидате за радно место у Ватикану, који можда неће бити ангажовани ако одбију да буду вакцинисани, јавља Бета

У тексту се помињу „радње неопходне за одговор на пандемију” и подвлачи да „одбијање вакцине може представљати ризик по друге” и „озбиљно повећава ризик по јавно здравље”.

Детаљно се наводи и низ других казни. Ако се носи маска и не поштује држање размака, могу бити изречене новчане казне од 25 до 50 евра, а за кршење карантина предвиђене су казне до 1.500 евра. Ватикан је у јануару почео бесплатно вакцинисање за све запослене. Папа Фрања и емеритус папа Бенедикт XVI су већ вакцинисани.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading