Европски суд одбацио тужбу против Немачке због бомбардовања у Авганистану

Суд у Стразбуру одбацио жалбу на одбијање немачких власти да суде официру одговорном за смрт десетина цивила приликом бомбардовања цистерни у северном Авганистану

Европски суд за људска права у Стразбуру (Фото: Shutterstock)

Европски суд за људска права одбацио је жалбу на одбијање немачких власти да суде официру који је наредио бомбардовање две цистерне у северном Авганистану.

Десетине људи је погинуло када су амерички авиони бомбардовали цистерне које су отели талибани близу Кундуза 2009. године. Напад је наредио командант немачке базе у Кундузу Георг Клајн који је страховао да би побуњеници могли да искористе камионе са горивом да спроведу нападе.

Међутим супротно обавештајним подацима на основу којих је Клајн донео своју одлуку о нападу, већина људи која се окупила око цистерни били су локални цивили које су талибани позвали да извуку гориво из возила која су се заглавила у речном кориту.

Авганистанац који је изгубио два сина у ваздушном нападу поднео је тужбу Европском суду за људска права када су немачке власти одбиле да суде Клајну. Он је навео да Немачка није спровела ефикасну истрагу и да није постојао ефикасан домаћи правни лек у Немачкој.

Суд чије је седиште у Стразбуру је одбацио жалбу. Суд је утврдио да су немачки савезни тужиоци могли да се ослоне на велику количину материјала о околностима и утицају напада. Суд је такође указао да су судови у Немачкој, укључујући највиши суд у земљи Савезни уставни суд, одбацили тај случај. Додао је да је парламентарна истражна комисија осигурала да постоји висок ниво јавног надзора тог случаја.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 16. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар