Латинка Перовић онлајн поздравила Конгрес ДПС: Удаљили сте се од великосрпске политике Милошевића

Удаљили сте се од великосрпске политике коју је симболизовао Слободан Милошевић, обновили државности, али знали сте зашто вам је потребна обнова, рекла Перовићева

Онлајн обраћање Латинке Перовић на Конгресу ДПС-а (Фото: Нова.рс)

Ванредни конгрес Демократске партије социјалиста (ДПС), на којем ће бити изабрано ново руководство почео је у 11 часова, 24. јануара у Подгорици.

Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић отворио је 9. Конгрес партије, а на почетку је интонирана химна Црне Горе.

Предсједништво ДПС-а у суботу је једногласно предложило да кандидат за предсједника партије буде Мило Ђукановић.

Црна Гора: Мило Ђукановић остаје на челу ДПС-а

Историчарка Латинка Перовић пожељела је успјешан рад ДПС-у.

Казала је да ДПС има „знања и снаге да направите биланс своје стратегије“.

„Удаљили сте се од великосрпске политике коју је симболизовао Слободан Милошевић, обновили државности, али знали сте зашто вам је потребна обнова. Изгубили сте убиством Зорана Ђинђића партнера у Србији, али ваши су односи са свим земљама у региону су добри, успјешни, на истом трагу модернизације друштава. Поставили сте обнову државности као циљ, ушли сте у обнову суверенизма, али са оријентацијом да очувати антифашистички, мултинационални, мултивјерски карактер Црне Горе и мислим да сте то у највећој мјери успијевали. Окренули сте се Европи, ушли у НАТО…“, рекла је између осталог Перовић.

Учеснике Конгреса ДПС-а поздравили су и Генерални секретар Социјалистичке интернационале Луис Ајала, предсједник Партије европских социјалиста Сергеј Станишев, предсједник Социјалдемократског савеза Македоније и предсједник Владе Сјеверне Македоније Зоран Заев, портпарол за спољнополитичка питања посланичке групе СПД у њемачком Бундестагу Нилс Шмид.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 24. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Постоје ситуације у којима је важно шта се говори; са друге стране, пак, постоје ситуације у којима је, јако, важно ко, то, говори! С обзиром да је реч о Л. Перовић онда речи антифашизам, демократија, државност, суверенизам, мултинационално, мултиверско… добијају један дијаболичан смисао, јер све оне су декларативне, испразне, бестежинске, пристрасне, пошто денотирају оно стање униформности, једноумља у оквиру кога свака различитост постаје неприхватљива и подложна насилној успостави нових, САД, вредности (интереса): универзално престаје да постоји, а наместо њега се врши друштвени инжењеринг у оквиру кога се сва права, значења и трагови постојања једног народа теже пребрисати или премрежити новим, дијаметралним, значењима: да, демократија, али терор-САД демократија, таква да је сваки вид дискриминације, неслободе, насиља, пожељан на путу ка успостављеним циљевима.

  Све то истиче, некадашљи, секретар Савеза комуниста Србије: и тада, као и сада, неслобода и идеолошки предумишљај су били главно оперативно оруђе, и оружје, и руководећи принцип обрачуна са сваким другачијим, слободним, схватањем света ствари и појава.

  Елементарно васпитање човека, лишено било каквог образовања, довољно је да се створи јасна предстaва о свима онима који се сврставају на страну, доскора, (нај)јачег, притом најнеправеднијег: колико данас освануле су речи Н. Чомског да је „Америка водећа терористичка држава“. Није ли то свакоме јасно! Да ли је предмет било какве критике, код Л. Перовић, била америчка спољна политика, офанзивна, ратно-рушилачка, у којој се дефинишу нова значења, па је смрт десетина, и десетина, хиљада цивила – америчком новом употребном аd hoc теоријом – тек колетерала, а зарад бољитка, напретка, увођења демократије. После Америчке интевенције, а сви су имали прилика да се увере у то, остаје само пустош, хаос, и неповратно разорене државе и културе.

  30
 2. Конвертит конвертитима. Слично се сличноме радује. И Латинка и Мило били су бољшевици па су ту тоталитарну идеологију заменили неофаштичком глобалистичком идеологијом новог светског поретка под лидерством САД. Све остало су само изведенице из ове чињенице.

 3. „Окренули сте се Европи, ушли у НАТО“… признали Косово*, таман лепо насрнули са ЦПЦ-ом и на имовину и свештенство СПЦ, у сваком смислу наставили Титовим путем …

  Од шест биографија (Bosanski, Deutsch, English, Hrvatski, Српски/srpski и Srpskohrvatski/српскохрватски; кажем шест јер све су мање-више различите) само се у првој и последњој уз смену 1972. именује Josip Broz Tito а прогон професора Михаила Ђурића за време њеног мандата само у последњој (која је и најобимнија).

  Да је Броз и физички жив још увек би се дичио овим својим (заветованом му) „дисидентом“ што нам га је у аманет оставио. И после Тита НАТО.

Оставите коментар