Мило Ђукановић: Србија угрожава суверенитет својих суседа

Ђукановић СПЦ назвао „најопакијим инструментом великосрпског национализма”

Мило Ђукановић на Конгресу (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић оптужио је данас Србију да угрожава суверенитет својих суседа по истом рецепту из 1990-их, а Српску православну цркву (СПЦ) назвао је „најопакијим инструментом великосрпског национализма”.

„Наводно су Срби у региону угрожени, па им треба заштита Србије. Којом та држава у ствари угрожава суверенитет својих суседа. Овог пута на политички терен у Црној Гори брутално је уведена и СПЦ. Као доказано најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач, јатак и адвокат најмонструознијег геноцида у Европи новог доба”, рекао је Ђукановић на почетку ванредног Конгреса ДПС-а, пренео је Танјуг.

Он је додао да је СПЦ у Црној Гори бранила, како каже, наводно угрожене светиње, иако је, како тврди, заправо „провидно покушала да задржи незаконито присвојену имовину коју су градили црногорска држава и грађани, а која је уз то и културно историјска баштина Црне Горе”.

„Дакле, наш идентитет, наше име и презиме. Држава Србија се одмах незвана нашла у улози браниоца, како кажу њени званичници, својих имовинских права, иако то тако не тумачи нико, чак ни из редова СПЦ у Црној Гори. Али смо тим поводом сазнали да Србију у одбрани тобоже угроженог српства у Црној Гори врло занимају резултати локалних избора у Никшићу, и предстојећи попис становништва”, навео је Ђукановић.

Црна Гора: Мило Ђукановић остаје на челу ДПС-а

За то време, како је додао, неки од представника међународне заједнице исказивали су наглашену забринутост за наводно угрожене верске слободе, уместо да у деловању СПЦ, како је навео, препознају „тако очигледну алатку малигног утицаја антиевропске и антинато политике у Црној Гори и на Западном Балкану”, преносе подгоричке Вијести.

„Зато су тако сложена искушења кроз која Црна Гора управо пролази. И наша решеност да одбранимо вредне тековине савременог развоја наше државе и друштва мора бити никад храбрија и паметнија. С јасном стратегијом. На великодржавни српски национализам морамо одговорити снагом наше државе и црногорским друштвом грађана, а не национализмима мултиетничке Црне Горе”, поручио је Ђукановић.

Нова црногорска власт служи интересима других држава

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић тврди да је у новој владајућој већини у тој земљи коалиција која служи интересима других држава, првенствено оних које својатају Црну Гору и виде је као део, као каже, „српског света”, а глобално и као део „руског света”.

Ђукановић је данас у уводном реферату и експозеу на ванредном конгресу ДПС подсетио да та странка након избора није успела да формира владу, па је због тога организовао ванредни конгрес.

Наводи да је, међутим, та странка прихватила изборни резултат којем су допринели, сматра, и „манипулација верским осећањима” и „отворени хибридни рат”, преноси Танјуг.

Навео је да је било и других притисака „којима овог пута нисмо успели да се одупремо”.

„Ми смо снага наше државе. После 30 година требало је да ДПС оде у опозицију па да парламентарна мањина призна резултате избора и покаже да поштује изборну вољу грађана”, рекао је Ђукановић

Председништво ДПС-а јуче је једногласно предложило да кандидат за председника партије буде Мило Ђукановић.

Председништво је предложило да кандидати за потпредседника партије буду Иван Вуковић, Никола Ракочевић, Јевто Ераковић, Андрија Николић, Сања Дамјановић, Абаз Диздаревић, Гордана Рајовић и Мирсад Мулић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар