КонтраГардијан: СЗО (коначно) признала да ПЦР тест даје лажно позитивне резултате

И пошто нас све вакцинишу, ПЦР тестирање радиће се „према новим смјерницама СЗО“, с прагом броја циклуса између 25 и 30, а не 35 и више као досад

Фото: Спутњик/Виталий Тимкив

(Zero Hedge/Off-Guardian, 18. 12. 2020)

Свјетска здравствена организација објавила је 14. децембра саопштење упозоравајући да ПЦР тестови с великим бројем циклуса дају лажно позитивне резултате.

Имајући у виду да је информација тачна, и да се за њу зна већ мјесецима, морамо поставити питање: зашто је СЗО објављује тек сад?

„Златни стандард“ за тестирање на Sars-Cov-2 заснован је на реакцији ланчаног умножавања полимеразом (Polymerase Chain Reaction, PCR), којом се нуклеотиди (дјелићи ДНК или РНК) умножавају док не постану довољно велики за идентификацију. Умножавање се врши циклично, при чему се са сваким циклусом удвостручава количина генетског материјала. Број циклуса потребан да се дође до резултата који се може идентификовати назива се прагом (cycle threshold, CT value). Што је виши праг, утолико је мања вјероватноћа да ће се детектовати ишта значајно.

(Фото: Лорен Гиљерон/ЕПА-ЕФЕ)

У свом најновијем саопштењу СЗО изјављује да ПЦР тестови с високим прагом дају лажно позитивне резултате на присуство вируса Sars-Cov-2.

Ово одавно није никаква новина. Написано је мноштво чланака, како од стручњака за ту област, тако и од новинара специјалиста за медицину и других истраживача. Већ мјесецима је општепознато да су тестови код којих је праг броја циклуса преко 35 потенцијално бесмислени.

Изумитељ ПЦР поступка др Кари Малис, који је за то добио Нобелову награду, био је изричит да ПЦР тест није намијењен за дијагностику. На приговор да ПЦР технологија служи за злоупотребу, Малис одговара (на снимку од 48:40):

„Мислим да се сам ПЦР не може злоупотребити. У питању је тумачење резултата теста… С ПЦР-ом, ако га спроведете на одговарајући начин, можете наћи безмало било шта код било кога…“

Све ово је општепознато од почетка закључавања. И сама влада Аустралије признала је да су тестови непоуздани, а суд у Португалији да нису подобни за намјену за коју се користе.

Чак је и др Антони Фаучи јавно признао да се при прагу изнад 35 циклуса детектују „мртви нуклеотиди“, а не жив вирус.

И поред свега наведеног, зна се да многе лабораторије у свијету врше ПЦР тестирање с прагом преко 35 циклуса.

Зашто се, онда, СЗО најзад одлучила да изјави да је то погрешно?

Одговор би могао бити шокантан у својој циничности: Сад имамо вакцину. Више нам не требају лажно позитивни резултати.

Естаблишмент је, кобајаги, произвео чудотворни лијек. И пошто нас све вакцинишу, ПЦР тестирање радиће се „према новим смјерницама СЗО“, с прагом броја циклуса између 25 и 30, а не 35 и више као досад.

И гле чуда, број позитивних случајева почеће опадати, и добићемо потврду да наша чудотворна вакцина дјелује.

Послије вишемјесечне поплаве позитивних случајева, лажне статистике броја умрлих (нпр. у Енглеској), додавања „умро од ковида-19“ на потврде о смрти онима који су умрли од других узрока… најзад могу престати. Машинерија за прављење пандемије може се поново ресетовати.

… али само док радимо онако како нам се каже. Јаве ли се било какви другачији гласови – попут, рецимо, одбијања великог броја људи да се вакцинишу – праг броја циклуса поново ће почети расти, и Естаблишмент ће поново уприличити своју чудновату заразу.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

20 replies

 1. Где ли извлачите овакве текстове? Пошто видим да сматрате да су се толики молекуларци, биохемичари, аналитичари и лекари џаба школовали, јер везе немају са послом који раде, уз то су програмирани и без емоција као робити, најбоље да се ви манете новинарства и преузмете тренутно веома важан посао за овај народ, дијагностику короне, јер се то веома лако научи преко интернета. С тим што би било фер и да преузмете обавезу да за сваки лажно позитиван или лажно негативан резултат дате по, рецимо, десет хиљада евра сваком оштећеном. Сигуран сам да би то на 20 000 хиљада тестова (који нису сви ПЦР) који се тренутно дневно раде у Србији, био мизеран трошак.

  4
  43
 2. @Срба
  Невероватно нервозан и непримерен коментар. Уместо контрааргумената и чињеница, покушаваш да неким неутемењеним инсинуацијама и субјективним доживљајима дезавуишеш текст који непристрасно преноси лако проверљиве вести. Али теби се то хе свиђа, па регујеш увредљиво, потцењивачки и свађалачки, из чега се може закључити да ти спознаја и ширење истине није у интересу. Интерес ти је вероватно негде друге, на линији фармако мафије и медицинских тоталитариста који не дозвољавају сумњу у истине које нам, зачудо, више не саопштавају научници, него корпорације и приватни фондови.

  34
  2
 3. Контрааргументи? Па да ли ти земљаче стварно мислиш да су људи који раде на ПЦР-у толики идиоти? Немају појма како се проверава и оптимизује метода, него чекају да им то каже Фаучи или нека мастиљара из СЗО? На 20 000 резултата дневно, нађе се неки нетачан, можда само као административна грешка, и о томе бруји цео интернет недељу дана. А за то време уради се још стотинак хиљада тестова. Сваки инжењер ће ти рећи да у чисто физичким, неживим системима, свако мерење је са неком грешком, са неком мерном несигурношћу, а ти тражиш да мерења у толико варијабилним биолошким системима, као што је у овом случају људски организам, буде све апсолутно тачно. Тражиш гаранцију. Нико ти не брани да све те људе што скоро годину дана гину због короне сматраш идиотима, али онда буди доследан па се сам лечи, сам оправљај ауто, пеци хлеб, производи своју храну, сам гради стан, брани се од криминалаца, учи своју децу, прави портале, интернет продавнице, прави своју струју и грејање, јер нико овде нема појма, пошто се у школама и факултетима само блеји, док на Јутјубу може све да се научи. Ух, ал’ ћу за оволики текст да опељешим оне фармакомафијаше.

  1
  33
 4. @“Srba“

  С обзиром на то да сте веома брижни и подучени у праћењу епидемиолошке ситуације у земљи али и у свету да ли можете да ми извучете одговор:
  – због чега је ове сезоне ДЕВЕДЕСЕТ ОСАМ пута МАЊА учестаност грипа него претходне сезоне? – објавио СЗО, ако не верујете. Да ли су вируси грипа отишли на годишњи одмор или су можда преиначени у опасну корону?
  – због чега није у употреби ни један PCR тест за утврђивање дела наследног ланца од БИЛО КОГ ДРУГОГ вируса или микоплазме узрочника респираторне инфекције? Да ли је можда зато што би део ланца од рино, пара или орто или било ког другог вируса био исто тако установљен на слузокожи, као и опасна корона? Да ли знате да у метру кубном ваздуха који удишемо има од 50 до 500 бактерија а тек колико је вируса, који су од бактерија стотину пута мањи!
  А зашто онда не обољевамо и не умремо сви од тих опасних микро створења? Да ли сте чули шта је инфективна доза? То је количина инфективног агенса (штетног микроорганизма) која је потребна да би изазвала у нашим телима болест. Због тога а и још других чињеница PCR тест није и не може бити дијагностичко, него само помоћно средство и то у лабораторијске а не клиничке сврхе! Али кога брига струка и наука ако Бил Гејтс, Ђерђ Сорош, Ангела Меркел и Борис Џонсон знају боље.
  – да ли сте чули за Џона Јоанидиса? Он је ЕПИДЕМИОЛОГ а успут и најцитиранији научник на СВЕТУ (то значи да су његови радови препознати као најкориснији за читаву научну заједницу)! Рекао је да ће ковидитис бити највећи фијаско до сада! Да ли сте, можда, чули за Мајкла Левита (добитника нобелове награде за биохемију), Сухарита Бакдија (водећег епидемиолога у Немачкој), Сунетру Гупту (водећег епидемилога у Оксфорду) и још седам стотина хиљада осталих здравствених радника, истраживача и професора универзитета у свету који су дигли глас против овог затварања народа и кршења основних права и слобода и економије а све због заравњивања криве.
  Надам се да сам Вам мало помогао да схватите и разумете одакле ово гласило извлачи овакве вести.

  Уредништву све похвале и молим вас наставите тако!

  40
  1
 5. Чопори оваца

  Чопори
  Оваца
  Вију
  Око нас

  Преживари
  Све пасу
  Не оста
  Ни влат

  Јарац
  Им газда
  Пастиру
  Преклан врат

  Момчило

  16
 6. @Птичији грип….
  Хе, хе, па ја треба сад цео дан да одговарам на оваква питања, али хајде само у најкраћим цртама. Кога брига у овом хаосу да ли је грип добро издиференциран? Само вас скептике. На вирус и тако директно не може да се делује, лече се последице. Ако је клиничка слика тешка, а тестови негативни, узима се у обзир и грип.

  Откад ви скептици верујете СЗО-у? Према потреби?

  Нема се ресурса за увођење теста на још неки узрочник, све је и овако пред пуцањем.

  Хвала за инфективну дозу.

  Дијагнозу даје само лекар, гледајући у пацијента и вешто, зналачки и обазриво користећи сваку додатну информацију, било да је из лабораторије или неког дијагностичког поступка, као да склапа пазлу, где му сваки додати делић помаже да схвати о каквој је слици реч. Дијагнозу не даје молекуларац, биохемичар или аналитичар. Нико то никад није тврдио. А ово што сте написали за ПЦР методу, предлажем вам да то не радите пред људима из здравства, јер ће да вам се смеју. Испаде да ако су Обами и Ахтисарију дали Нобелову награду за мир, није онда ни чудо што су је дали Малису за хемију за абракадабра. Упамтите, сва ће микробиологија и вирусологија ускоро да пређе на ПЦР.

  Која су ово имена? Неки певачи? Музичари? Чиними се да сам имао њихове плоче.

  36
 7. @Срба,
  Ваши коментари једнако су прецизни, поуздани и вредноносни баш како и сам пцр тест… Тестирах се коментарима – минус до минуса… Умножавање сујетомеразом, баналномеразом никако не мења резултат…

  23
 8. Поштовани Србо,

  Где нестаде грип из имена болести коју узрокују вируси из корона групе?

  На којем су Вас факултету учили да треба модификовати медицинску терминологију на захтев политике?

  Где нестаде грип уопште?

  Где нестадоше смрти без дијагностификованог кофида?

  Ко су ауторитети за овај глобални концлагер а који су Вама по вољи?

  Маца појела језик?

  Мора бити да су ова питања нарочито тешка за те ваше ”стручне” главице.

  18
 9. @Зоран Николић
  Видим, ваши су коментари још прецизнији.

  @Vyле Лека
  Који је ваш извор статистика смрти у Србији и од ког је датума?

  16
 10. @Срба
  “Па да ли ти земљаче стварно мислиш да су људи који раде на ПЦР-у толики идиоти? Немају појма како се проверава и оптимизује метода, него чекају да им то каже Фаучи или нека мастиљара из СЗО?”
  – Не мислим ја то, нити сам то рекао, а ни текст не говори о томе. Губиш фокус, јер си острашћен. Негде те је текст лупио у циглу на којој темељиш сво своје знање, ставове и идентитет – то је јако болно, а его се свим силама бори да тај темељ не изгуби. Жао ми је, стварност се не прилагођава ничијем егу.

  “Сваки инжењер ће ти рећи да у чисто физичким, неживим системима, свако мерење је са неком грешком, са неком мерном несигурношћу, а ти тражиш да мерења у толико варијабилним биолошким системима, као што је у овом случају људски организам, буде све апсолутно тачно. Тражиш гаранцију.”
  – Случајно, ја јесам инжењер, доктор наука и знам шта је инжињерски експеримент а знам и шта је статистичка научна метода. И знам добро колико се фабрикују па и фалсификују чак и инжењерски експерименти, да би се добио научно употребљив резултат, који потврђује хипотезу (у суштини нетачну). Не тражим гаранцију, тражим право да у то сумњам и да имам своје мишљење. Тражим право да поступим другчије од сумњивих и екстремно контрадикторних препорука “струке”,било које.

  “Нико ти не брани да све те људе што скоро годину дана гину због короне сматраш идиотима, али онда буди доследан па се сам лечи, сам оправљај ауто, пеци хлеб, производи своју храну, сам гради стан, брани се од криминалаца, учи своју децу, прави портале, интернет продавнице, прави своју струју и грејање, јер нико овде нема појма, пошто се у школама и факултетима само блеји, док на Јутјубу може све да се научи.”
  – У свему што си набројао, нема ничега што се учи на факултету, не треба чак ни средња школа, све може да се научи шегртовањем код доброг масјтора. Али погодио си – то су заиста најважније људске делатности, практичне и прагматичне, за ралику од ове злоупотребљене, деформисане и пропагандистичке медицине, слушкиње фармакомафије. И да, печем хлеб, поправљам све по кући, па и градим, производим храну и надам се да ће и прави медицинари и прави научници почети да се отимају овом сулудом, лажљивом и репресивном систему који је главна препрека правој науци и знању истине.

  14
 11. @ Срба

  Србија није једина погођена овом глобалном појавом, а статистике у Србији немају никакве везе са мојим питањима.

  Пошто се ваше знање заснивате на српским статистикама, игноришите питање ”Где нестадоше смрти без дијагностификованог ковида?”

  Остају Вам остала четири питања.

  Наравно, то Вас уопште не интересује, јер свој ”став” не базирате на медицинској науци, већ на српској политици.

 12. @Срба

  У ланцу Ваших бисера морам да признам да је најсјајнији “Нема се ресурса за увођење теста на још неки узрочник, све је и овако пред пуцањем.” То је јасан профил. Треба стегнути каиш!
  Особе које сам навео нису музичари, то су чике и тете у белом али не брините, нису за душевне болести.
  Са тако виспреним и научно поткованим чињеницама које износите Ви сте, по мом скромном мишљењу, компетентни и за кризни штаб, немојте оклевати а можда и помогнете епидемиолошкој ситуацији у Кини.

  9
  1
 13. @ Птичији грип, свињски грип, слепомишији (панголински) грип…
  …………, немојте оклевати а можда и помогнете епидемиолошкој ситуацији у Кини.
  ++++
  Поштовани,
  Па где од целог света да препоручите том стручњаку баш Кину ?

  https://vaseljenska.net/2020/12/18/korona-je-ovde-proslost-u-vuhanu-klubovi-puni-svi-uzivaju-u-nocnim-izlascima-i-to-bez-maski-video/

 14. @Vyле Лека

  Пошто нисте користили икакву медицинску статистику у Србији, како знате онда да је овде исто као и у другим земљама? Зашто ме онда омаловажавате и вређате? Да ли сте гледали неку званичну статистику других земаља у вези са ковидом и грипом, или сте све у вези са тим сазнали од других или са незваничних портала?

 15. @Птичији грип…

  Баш се лепо трудите да водите културну дискусију. Сваки пут ме лично вређате. Ево листам горе да видим чиме сам овде неког лично увредио и не могу да нађем. Тако је, све је пренапрегнуто. Да ли ви можете да замислите колики је за неку одлично опремљену и организовану ПЦР лабораторију у Србији посао од 2 000 узорака, за које треба да се сутрадан издају резултати, и тако 9 месеци, из дана у дан? И сад ви предлажете да све такве лабораторије морају да уведу нове линије и да раде по 4 000 узорака дневно, јер статистика грипа вам се не свиђа. У ванредним ситуацијама су ограничени ресурси и гледају се приоритети. Проблем грипа тренутно решавају клиничари, као што су то увек и радили.

  Нисам ни имао амбицију да делујем квалификовано, само сам изнео и бранио свој став.

  10
 16. @ Срба

  Да, гледао сам статистику земље у којој живим, али ми не пада на памет да Вам пријављујем ни ту замљу, нити мој број ципела.

  Нефер је рећи да искључиво ја Вас ”омаловажавам” када је, у најмању руку, то узајамно.

  Имате пет питања. Нити на једно не желите да одговорите, нити да учествујете у расправи о њима.

  За једно једино питање сте имали изговор о непоузданости статистике.

  Све остало Вас апсолутно не интересује, почевши од редефинисања медицинске терминологије, под утицајем политике, па надаље.

  Толико о вашој ”медицинској етици”.

  11
 17. @Која

  Браво докторе! Онда одлично знате да СВАКО МЕРЕЊЕ У УНИВЕРЗУМУ које служи да се на основу њега донесе нека или-или одлука, може да да лажно негативан, тачан или лажно позитиван резултат. Није ни ПЦР, ни било шта у медицини изузето од тога, и то свако ко се бави тим пословима одлично зна. Зашто ме онда нападате што сам се усудио да критикујем чланак који још у самом наслову показује лошу намеру, а то је да ето ови што раде ПЦР дају погрешне резултате?

 18. @Vyле Лека

  Нисам ни ја дужан да одговарам на ваша иследничка питања, а нарочито због тога што вас мој одговор и не интересује.

 19. @ Срба

  Наравно, моје питање о ”методологији” нестајања грипа из имена болести коју узрокују вируси из корона групе је ”иследничко”, заједно са свим осталим које сам понудио као основу за дискусију.

  Ваше питање о томе у којој земљи боравим је – конструктивно.

  То је та ”етика”.

Оставите коментар