Нова.рс: Зашто је Вучић лагао да бака Цока има досије

Бака Цока јесте учинила оно на шта није имала право и несумњиво би морала за то да одговора. Али је и раскринкала све оне политичке лажи о функционисању институција

Фото: Немања Јовановић/Нова.рс/Весна Лалић

„Хоћете ли да вам изнесем досије да вам кажем шта је све та баба радила у животу? И кога је све покушала да убије у животу? Да вам причам о томе?“, упитао је новинаре председник Србије Александар Вучић на једној конференцији у септембру 2018., одржаној само неколико дана након што је читава јавност остала шокирана вешћу да је пензионерка Стојанка Цока Стојановић (72) са Звездаре, ухапшена због убиства грађевинског инвеститора Зорана Трифуновића (59). Иако се убрзо испоставило да нема ни досије, ни биографију серијског ликвидатора у покушају, председник до данас није објаснио зашто је имао потребу да ту „бабу“ додатно сатанизује лажима и измишљотинама и истовремено, хладнокрвно и с предумишљајем обмане јавност.

Случај “бабе која је свашта радила у животу” засигурно ће остати уписан у историји престонице као један од ретких у ком је знатан део јавности отворено стао у одбрану жене оптужене за најтеже кривично дело. Готово да не постоји особа која се није запитала шта је једну пензионерку приморало да се у недељно сунчано јутро, замаскирана качкетом, искраде из куће са цегером у руци, из ког потом уместо ротквица и тиквица потеже пиштољ и хладнокрвно, чак три пута, пуца у главу човеку на сред улице.

Већ са откривањем првих детаља позадине убиства, знатан део јавности је отворено почео да заузима страну убице, а сваким даном подршка је била све већа. Наједном је свако могао да се идентификује са пензионерком која је након вишегодишњег прогона, претњи и узнемиравања од стране евидентираног насилника и преваранта, али и упорног игнорисања правосудних институција, одлучила да пређе границу и закорачи у потпуну анархију која је на крају и њу коштала живота.

Управо су та масовна идентификација, апатија и колективно упирање прстом у непостојање државних институција приморали шефа државе да реагује и покуша да све то сасече у корену. Јер чињеница да се по тужилаштвима фиокирају кривичне пријаве против особа блиских његовој странци, као и да се по улицама шетају рекеташи, мафијаши и прогонитељи старица којима оне саме на крају из потпуног очаја пресуђују, никако се није уклапало у његову примарну обману- лажну слику правне државе у просперитету и процвату.

Колико је председнику било битно и неодложно да јавно проговори о случају бака Цоке, не бирајући притом ни време ни место, најбоље показује то што је поменута конференција уприличена након његове званичне посете Земунској болници. У тренутку када би главна тема његовог обраћања новинарима требало да буде здравствени систем, мањак лекара, специјалиста и другог медицинског особља (чије последице осећамо само две године касније), председник је на прво место дневног реда, ничим изазван, извукао Стојанку Стојановић.

– Ми живимо у земљи у којој се славе убице и покрећу петиције за жену која је хладнокрвно упуцала човека. Хладнокрвно је упуцала невиног човека. Не знам јесте ли видели снимак? То је језиво. Онда сте измислили причу како је инвеститор прогонио, па решила баба да узме правду у своје руке. Живела баба! Сад се смејете, а ја вас питам шта да је ваш отац убијен на тај начин? – рекао је тада Вучић.

Колико сутрадан се испоставило да је измишљао и лагао само он и то принципом изокретања чињеница наопачке. Јер досије није имала Стојанка, већ убијени инвеститор, за ког би се данима могло причати “шта је све радио у животу”. Пошто председник то, очекивано, није урадио, јавности су о биографији убијеног Трифуновића причали новинари и открили да је чак деценију раније дошао у жижу јавности и то, ни мање ни више, него због пребијања супружника, који су се, гле чуда, нашли на путу његових грађевинских подухвата.

Све то је само потврдило да су овај, колико и онај систем далеко од било каквог функционисања, да за оне који су блиски властима ни онда ни данас, не важе исти закони, као и да су обични људи препуштени сами себи и да их држава неће заштити уколико од ових других има било какве користи. Проценат оних који су то осетили на сопственој кожи узнемирујуће је висок, док је Стојанка један од срећом, усамљених примера, који су прешли недозвољену границу и упали у бездан и у ком су на крају и сами нестали.

Београд: Затечена мртва бака Цока која је убила инвеститора због уцењивања

Бака Цока јесте учинила оно на шта није имала право и несумњиво би морала за то да одговора. Али, бака Цока је и раскринкала све оне политичке лажи и обмане у постојање и функционисање институција, у сигурност обичних грађана, непостојање спрега криминала и власти.

Доказала нам је да држава не постоји.

Иван Милићевић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 14. 12. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

 1. Уплашио се, да се не омасови модел “Бака Цока“ за намирење Божије и Човечне
  Правде, да не добије епидемијске размере.
  У Лесковцу је један старац отплатио стан и када је отишао да га укњижи, речено
  му је да је стан под хипотеком јер – опет инвестор није намирио све обавезе према
  држави, добављачима, па ће сада овом старцу извршитељи продати стан за
  намирење тих дугова, а он – на УЛИЦУ?!
  Ето, тај човек је потенцијални “Деда Цоле“ – који може изрешетати ИЗВРШИТЕЉЕ
  – разбојнике, као што је и Бака Цока – ИНВЕСТИОРА – разбојника.
  У оба случаја, инвеститори су радили по “закону“ – SS-enovske formacije.
  Бака Цоку, постхумно, одликовати Орденом Карађорђеве звезде Првог реда – за
  храброст, и Орденом Светог Саве Првог реда – за задовољење Божије и Човечне
  Правде!
  Од Бака Цоке и Деке Цолета нема одбране!
  Све се дешава муњевито, када се најмање очекује, самоиницијативно, где
  никави ордони полиције, специјалци – “кобре“, “тигрови“, “шкорпиони“’…
  не могу то предвидети нити предупредити, јет то је одлука – “НА ЖИВОТ И СМРТ“,
  а таква се долука доноси једном у животу!
  Такве појаве се, дакле, не могу предупредити, а политички срозавају рејтинг и
  могу покренути ЦУНАМИ ПРОТЕСТА МАСЕ, када актуелни режим може само
  да оде – у ТРИ ЛЕПЕ!
  Дакле, то се Вучићу не исплати, зато се баца блатом на Бака Цоку, плаши се
  Бака Цоке!
  Ако се буду присиљавали родитељи на прислину вакцинацију деце, е, онда биће
  ту и “Бака Цоке“ и “Деда Цолета“, “Тата Цолета“ и “Мама Цоке“, “Тетка Цоке“ и
  “Тече Цолета“, “Ујка Цолета“. “Ујне Цоке“, “Брата Цолета“, “Сестре Цоке“…

  Бака Цока је Милунка Савић 21. века – ХЕРОИНА!!!

  24
  1
 2. У домену моћи којом је прво поменути располагао ипак у њеној примени према бака Цоки није ишао до краја. Није је претукао као супружнике који су му стали на пут. Можда је користио суптилније методе а можда је попустио с обзиром да се ипак радило о једној баки па је прорадио неки неписани кодекс. Не знам.

  У вези друго поменутог и у домену моћи која му је дата на располагање … одустајем од помињања било каквог кодекса. Бака Цока је и то раскринкала.

 3. БИТЕЗ ОВИХ ВРЕМЕНА, БАБА ЦОКА .

  18
 4. „Зашто је Вучић лагао да бака Цока има досијe?“ Какво наивно питање? Па – он не мора да има баш никакав разлог за лагање. Он нити уме, нити може ишта друго до да патолошки ЛАЖЕ!

  28
 5. Gospodja Stojanka, je junakinja.

  18

Оставите коментар