Политика: Влада Шпаније са Фифом о „случају Косово”

Министарка спољних послова Шпаније каже да ће та земља, која није признала Косово, сарађивати са Светском фудбалском федерацијом да би се дошло до решења за мечеве у Б групи

Да ли ће, и под каквим условима играти против такозваног Косова: фудбалска репрезентација Шпаније (Фото EPA-EFE/Jose Manuel Vidal)

Европска фудбалска уније (Уефа) својим правилником предвидела је да одређене селекције, због политичких тензија међу њима, не могу да буду жребане у исту групу квалификација, па тако Србија и такозвано Косово нису могли да буду противници (у овом случају за „Мундијал 2022” у Катару). Међутим, жреб је „гурнуо” репрезентацију Косова у исту групу (Б) са Шпанијом, Грчком и Грузијом, које сматрају да је Косово саставни део Републике Србије.

При помену Косова, Шпанци су увек врло осетљиви, из разумљивих разлога (претензије Каталоније), па и сада није требало дуго чекати на њихову реакцију. Тако се недуго после жреба за Светско првенство у Катару, министарка спољних послова Шпаније Аранча Гонзалез Лаја суочила с питањем да ли ће шпански фудбалери играти против селекције Косова…

У изјави за „Ој пор ој”, Гонзалез Лаја је изјавила да су „међународно право и Фифина правила два одвојена света”.

– Пре свега треба рећи да је ово питање решено прописима Фифе (Светске фудбалске федерације) и не тиче се међународног права у вези са признавањем држава – пренела је мадридска „Марка” изјаву Гонзалез Лаје која је додала да у Фифиним такмичењима има и селекција „које нису државе”, као Фарска Острва, Велс, Шкотска, Ирска или Гибралтар. – То што Шпанија не признаје Косово, не значи да не учествује у такмичењима у којима оно учествује. Шпанија се већ срела са Косовом на Медитеранским играма 2018. и на Светском првенству за фудбалере до 21 године. Сарађиваћемо са Фифом да бисмо видели какви ће бити услови за учешће Косова и како ће се одиграти мечеви у којима ће се Шпанија састати са том селекцијом.

Репрезентација Косова је пре две године учествовала на једном великом међународном такмичењу у Шпанији, на Медитеранским играма у Тарагони (приморски град у Каталонији), где су учествовали и српски спортисти. Шпанци тада нису дозволили делегацији из Приштине да на свечаном отварању носи своју заставу, већ само заставу косовског олимпијског комитета.

Филип Фићовић: Бањалучки „Борац“ већ осрамоћен – неке игре се не играју! 

Шпанци су због оваквих поступака већ били под огромним притиском међународних спортских институција. Пре две године, када нису дозволили косовским спортистима да се такмиче на Омладинском првенству света у дизању тегова, Светска федерација у дизању тегова је тај шампионат изместила у Пољску. Неколико месеци после тога, на Светском шампионату у каратеу у Мадриду (2018), домаћини су ипак пристали на компромис: експедиција из Приштине на својој опреми могла је да носи само знак своје карате федерације (ККФ), док су на семафору били приказани скраћеницом Светске карате федерације (ВКФ).

Спортска мапа света је другачија од географске или политичке, па се тако у многим спортовима такмичи више репрезентација него држава. Србија је неко време одолевала том искушењу, али се њени спортисти годинама на разним такмичењима срећу са косовским (први пут се то десило пре дуже од деценије, у стоном тенису, у којем је Светска федерација признала косовски савез још 2003). Став Међународног олимпијског комитета (МОК) јесте такав да земља која одбије гостопримство спортистима под окриљем МОК-а (Косово је његов члан од 2015), не би требало убудуће да организује било које међународно такмичење. То је пре две године истакао и помоћник директора МОК-а Пјер Миро, у изјави за „Инсајд гејмс”:

– Ако Влада Шпаније није у стању да гарантује учешће не само Косову, већ било којим другим спортистима, требало би да упозоримо све међународне федерације да, док се то не реши, у Шпанији не треба да буде међународних такмичења. Не можемо да суспендујемо једну земљу и не можемо да кажемо да она не може да организује такмичења, међутим, можемо да апелујемо на међународне спортске федерације да пре но што доделе организацију такмичења Шпанији, буду сигурне да ће у њој сви спортисти бити добродошли.

Тада се огласио и председник Олимпијског комитета Шпаније Алехандро Бланко који је у изјави за „Паис” нагласио:

– У оваквој ситуацији немогуће је да Шпанија било шта организује.

А ова ситуација је настала пре две и по године, када је председник МОК-а Томас Бах изјавио да ће олимпијски покрет „показати зубе својим средствима уколико дипломатским путем не буде решавано ово питање”. Тако да је, у овом случају, спорт надјачао политику. Ма колико ми овог пута били на страни политике…

Ко не може с ким…

Поред Србије и селекције такозваног Косова, према правилима Уефе још неке репрезентације не могу да се нађу у истој групи квалификација. То су Русија и Косово, БиХ и Косово, Јерменија и Азербејџан, Шпанија и Гибралтар, Русија и Украјина.

Александар Милетић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. … из свих спортских удружења у којима је заступљено Косово*.
    То није и не може бити спорт. Из свих организација које то учине такође Иступити …

Оставите коментар