МОК забранио Лукашенку учешће на Олимпијским играма

Раније је објављено да је МОК покренуо истрагу против Белорусије због сумње у политички прогон спортиста

Владимир Путин и Александар Лукашенко у хокејашкој опреми (Фото: Сајт Амбасаде Русије у Србији)

Међународни олимпијски комитет (МОК) одлучио је да чланове Извршног комитета Националног олимпијског комитета (НОК) Белорусије, на челу са Александром Лукашенком, искључи са Олимпијских игара и других догађаја организације, рекао је портпарол МОК-а Кристијан Кло.

„МОК је одлучио да предузме привремене мере према Националном олимпијском комитету Белорусије и искључи тренутне чланове извршног одбора НОК Белорусије са свих догађаја Међународног олимпијског комитета, укључујући и Олимпијске игре“, рекао је Кло у поруци објављеној на Твитеру.

​„Одлучено је и да се обуставе све финансијске исплате НОК Белорусије, осим плаћања која се односе на припрему белоруских спортиста за Олимпијске игре у Токију и Зимске олимпијске игре у Пекингу, и да се обуставе сви састанци са представницима Белорусије у вези са будућим догађајима у организацији МОК-а“, додао је Кло.

Организација ће наставити да надгледа ситуацију и задржава право да преиспита своје поступке или откаже предузете мере у зависности од развоја ситуације, рекао је портпарол МОК-а.

Раније је објављено да је МОК покренуо истрагу против Белорусије због сумње у политички прогон спортиста.

Александар Лукашенко је председник Националног олимпијског комитета Белорусије. У извршном комитету организације су Виктор Лукашенко, Дмитриј Басков, Дмитриј Пиневич и други.

Више од хиљаду и по белоруских спортиста потписало је отворено писмо у августу ове године захтевајући одржавање нових избора у земљи и заустављање насиља.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар