УН позвале Русију да прекине „привремену окупацију” Крима

У резолуцији се позива Русија као „окупирајућа сила да одмах повуче своје војне снаге са Крима и без одуговлачења прекине своју привремену окупацију украјинске територије”

Јалта (Фото: ЕПА-ЕФЕ/Сергеј Илницки)

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију у којој се тражи од Русије да што пре прекине „привремену окупацију” Крима, украјинског полуострва које је припојила 2014. године.

Резолуција, која се односи се на милитаризацију Крима, Севастопоља и делова Црног и Азовског мора, усвојена је синоћ са 63 земаља које су гласале за, 17 против док су 62 земље биле уздржане.

Текст није обавезујући али има политичку тежину. Предложиле су га 40 земаља међу којима су европске (Велика Британија, Француска, Немачка, балтичке земље и друге), САД, Аустралија, Канада и Турска.

У резолуцији се „позива Русија као окупирајућа сила да одмах, потпуно и безусловно повуче своје војне снаге са Крима и без одуговлачења прекине своју привремену окупацију украјинске територије”.

Москва се позива да одмах прекине са „даљом дестабилизацијом Крима пребацивањем развијених система оружја, авиона и ракета са нуклеарним капацитетом, оружја, муниције и војног особља ка територији Украјине”.

У сукобу између проруских бораца и украјинских трупа погинуло је више од 13.000 људи од 2014. када је Русија припојила Крим и када су се проруске снаге на истоку Украјине побуниле против Кијева.

У Савету безбедности УН владају јаке тензије између Русије и Запада око тог сукоба, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 12. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Рече један из Фонета да је Србија гласала у корист Русије.
    Такође рече да је то велика грешка јер ће нам то замерити Летонија, Литванија и Естонија. Ваљда када нас буду примали у ЕУсташију.
    Само не рече да су то сада земље које славе своју фашистичку прошлост и садашњост.

Оставите коментар