Милош Ковић: Упокојењем патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија завршетак једне епохе

Oно што се од нас тражи у будућности, по мом мишљењу, јесте да схватимо где је наша снага, где су кладенци наше виталности, истакао проф. Ковић

Милош Ковић (Фото: С. Гарић)

Ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, историчар Милош Ковић дошао је данас на сахрану патријарха Иринеја.

Он је, у изјави за Вечерње новости, рекао да је упокојење патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија и владике Милутина крај једне епохе.

„Одлазак сваког патријарха СПЦ је завршетак једне епохе. Видели смо шта је то значило када нас је на овом свету напустио патријарх Павле. Са патријархом Иринејем завршава се једна епоха, и то видимо и по томе што су се готово у исто време упокојили и митрополит Амфилохије и владика Милутин. Долази ново време, које не мора да буде лоше по нас. У Црној Гори смо после дужег времена осетили укус победе, и у ту победу нас је водила СПЦ. Ако се тако настави можда ћемо сведочити да је у време патријарха Иринеја посејано семе победе. И да ће можда време које ће доћи донети још неке веће победе. Односи снага у свету се мењају и ако будемо паметни, то све може да буде у нашу корист“, рекао је професор Ковић.

Он је поручио да се точак секуларизма, покренут у 18. веку сада успорио и да се свуда у свету може приметити обнова побожности. Професор ове промене посматра са оптимизмом.

„Што се тиче цркве, тај точак секуларизма који је покренут у 18. веку успорио је свој ход. И то видимо и на западној хемисфери и у САД – ми видимо обнову побожности. И то је такође нешто што може да значи боља времена за СПЦ. Дакле оно што се од нас тражи у будућности, по мом мишљењу, јесте да схватимо где је наша снага, где су кладенци наше виталности. Да разумемо да њих чува СПЦ и да чувамо своју цркву и онда ће она сачувати нас. Да будемо трезвени и да настојимо да мало боље разумемо свет“, рекао је историчар Милош Ковић за Вечерње новости.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 22. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар