Вељко Одаловић: Најмање три локације у Метохији са могућим гробницама Срба

Све информације о потенцијалним гробницама Срба, подељене су са Приштином, истакао председник Комисије за нестала лица Владе Србије

Вељко Одаловић (Фото: Косово онлајн)

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је за Косово Онлајн да је данас издата наредба да и форензички стручњаци почну да узимају узорке на локацији Кижевак у Рашкој области, као и да је упућен захтев Приштини да се почне са претраживањем три локације на Метохији где су могуће масовне гробнице Срба.

„То сад улази у једну процедуру узимања узорака и обраде и касније поклапања путем ДНК са крвних узорацима породица које су пријавиле нестанак својих чланова“, навео је Одаловић.

Он је подсетио да је то локација на којој је у новембру 2015. први пут почела претрага и да се сваке године у пролећном, летњем и јесењем периоду, буде на терену.

„Више од 200.000 кубика камена је прекопано до сада, док се није дошло до првих трагова. Ми ћемо сада радити докле год временски услови то дозвољавају и ако остану овакви временски услови до децембра, може се десити да чак и завршимо. Велики је то посао, није нимало лако. То је сада осетљив посао када се дође до посмртних остатака и тада форензичари детаљније врше обраду“, објаснио је Одаловић.

Прецизирао је да је то наша наредба, а да ће бити прикључени форензичари из Међународног комитета Црвеног крста, из Међународне комисије за нестала лица и форензичари Еулекса.

„Позваћемо и посматраче приштинске делегације да буду на локацији, јер је то део транспарентности на којој ми инсистирамо. Мирнији смо ми, а и породице Албанаца, када имају неког присутног коме у овом тренутку могу да верују. Нема разлога ни нама да не верују, али, ја их разумем. Нисмо ниједну фазу до сада радили, а да нисмо њих позвали да буду са нама“, нагласио је Одаловић.

Указао је такође да смо ми послали неколико захтева за доста прецизним информацијама и подацима о могућим локацијама где су посмртни остаци Срба, и доставили их Приштини и да очекујемо да и они поступе идентично као што смо и ми.

„Да провере све информације и локације, које су по нашем мишљењу, доста извесне. Има неколико локација у дотичном делу које морају да буду претражене. Не бих најављивао које су то локације, јер се бојим да самом најавом и помињањем локација, долазимо у ситуацију која нам се дешавала и раније, да се место повреди и оштети.  Док год не будемо добили наредну суда, нећемо га говоримо о том питању“, нагласио је Одаловић.

Прецизирао је да смо пријавили за сада три локације, у метохијском делу, које су доста добро припремљене и које би у новембру и децембру претражили.

„На последњем састанку Радне групе, пре једно два месеца у Приштини, поновили смо тај захтев и инсистирали смо на томе. Они су проследили тај захтев њиховим надлежним органима. Код нас је са нама на овој локацији радило Тужилаштво за ратне злочине до фазе док се не пронађу трагови. Када се пронађу трагови, по нашем закону, то преузима Виши суд у Београду и Одељење за ратне злочине и поступајући судија издаје наредбу. То је идентично претпостављам и по њиховој процедури“, истакао је Одаловић.

На Кошарама покушавамо да лоцирамо места наших сахрањених војника

Истакао је да би њихово тужилаштво морало да изда наредбу и да се изађе на ту локацију и додао да се очекује сада, у овом времену, да се ради паралелно и локација на Косову.

„Све информације о потенцијалним гробницама Срба, подељене су са Приштином. На Кошарама да покушамо да лоцирамо места сахрањивања и наших војника, који су остали горе после повлачења војске. Ми имамо континуирани рад, али се надам да ћемо са овим захтевима да се поступи и да ће имати повратне резултате. Ми немамо пуну надлежност тамо, морамо од њих да добијемо сагласност да нас уведу на локације и да можемо да радимо“, закључио је Одаловић.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 19. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading