Њујорк пост: Млади Њујорчани од короне масовно беже у Београд

Иницијално сам отишла сам тамо само да бих напустила Њујорк, али сам на крају купила стан у Београду, каже Катка Лепелосова

Фото: BizLife

Србија је постала неочекивана оаза за Њујорчане гладне путовања током пандемије корона вируса, пише Њујорк пост, преносећи искуства неколико младих становника “Велике јабуке” који су претходних месеци посетили Београд.

„Подсећа ме на Вилијамсбург око 2010. године“, рекао је Дејвис Ричардсон (27), који је пре неколико месеци решио да побегне из Њујорка, те дошао у нашу престоницу.

„Сада кирију плаћам упола мање него што сам плаћао у Њујорку током пандемије, а боравим у апартману с погледом на цео Београд. Просто је, или плаћам двоструко и живим са више ограничења, или дупло мање за више слободе и искустава са невероватним људима који желе да излазе у ресторане и разговарају о стварима које нису политика“, каже је специјалиста за комуникације који у Београду излази на кафу са пријатељима, посећује ноћне клубове и барове, па чак оде и у стрељану.

„Срби су прилично горди. Не желе да им вирус квари успех и задовољство“, додаје Дејвис.

Србија није захтевала да амерички држављани остану у карантину, а национална авио-компанија Ер Србија у октобру је најавила 34 лета за аеродром Џон Ф. Кенеди у Њујорку, што је далеко више од 24 лета које је обавила у истом периоду претходне године, пише Њујорк пост.

Међутим, у понедељак је америчка амбасада саопштила да је, с обзиром на пораст оболелих од ковида-19, српска влада наредила да сви “барови, ресторани, кафићи, продавнице, супермаркети, тржни центри, позоришта и биоскопи” морају бити затворени од 21 до 5 сати ујутру од 17. новембра до “најраније” 1. децембра.

Ипак, и поред тога, Њујорчанима остаје на располагању да обиђу Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Београдску тврђаву и парк Калемегдан, пише Њујорк пост.

„Овај град има магичну моћ да вас излечи: можете да истражујете скривене подземне тврђаве, да поштујете традиције старе вековима и водите веома умне разговоре“, рекао је Ричардсон, додајући да нова ограничења неће променити његове ставове.

„Ако ствари наставе да се одвијају као до сада у Сједињеним Државама са социјалним немирима и блокадама, мислим да ће све више и више људи долазити овде“, каже млади Њујорчанин.

Сличне ствари су у септембру намамиле и Јонија Јусефа, 35-годишњег организатора из Вилијамсбурга да дође у Београд.

„Овде нема притиска због ковида. Као да сам се вратио у време пре пандемије“, тврди Јусуф.

Извор: Њујорк пост

Катка Лапелосова, 33-годишњакиња из Бруклина, заљубила се у Београд након посете у октобру.

„Иницијално сам отишла сам тамо само да бих напустила Њујорк, али сам на крају купила стан у Београду“, рекла је. У јануару ће се уселити у њен „мајушан, удобан“ једнособан стан који је платила 55.000 долара у улици коју је упоредила са Парк авенијом.

„Моји пријатељи и породица нису знали где је Србија. Мислили су да идем у Сибир“, рекла је контент менаџерка.

Како је рекла, неки од њих су мислили да је Милошевић и даље жив, а уместо тога затекла је софистицирану земљу у којој је упознала несразмерно велики број лекара и адвоката.

Међутим, није све тако дивно, бајно и сјајно. Њујорчанин који је посетио Београд раније овог месеца пожалио се на огромно загађење ваздуха, непријатан и сув ваздух.

Сајт Ер вижуал је у октобру према квалитету ваздуха сврстао Београд у првих пет најзагађенијих градова на свету. 2019. године Београд се нашао на 16. месту листе најзагађенијих градова на свету.

Друштвеној сцени нема се шта замерити

Прошлог месеца и Џенифер, 36-годишња становница Хелс кичина, кренула је на тродневно путовање у Београд са „Ер Србијом“ како би прославила свој рођендан. Хотел са четири звездице је платила само 50 долара за ноћ, а одушевила се и вечером у ресторану „Франш“.

Планира да на пролеће поново дође. „Мушкарци су врло привлачни – високи, црномањасти и згодни. Ако ништа друго, морам да се вратим да нађем мужа“, најављује Џенифер.

Опрема: Стање ствари

(Bizlife, 19. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар