Спутњик: Бајден предлагао да се ОВК интегрише у структуре Кфора

У чланку објављеном 5. новембра 1999. године, пре распуштања ОВК, Бајден рекао да су војни команданти НАТО и ОВК били близу споразума о интеграцији ОВК у НАТО

Џозеф Бајден на Косову (Фото: Спутњик)

Будући председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден, непосредно након рата на Косову 1999, изјавио је да би ОВК требало интегрисати у НАТО, односно Кфор, подсећа Репортери.

У чланку објављеном 5. новембра 1999. године, непосредно пре распуштања ОВК, Бајден је рекао да су војни команданти НАТО и ОВК били близу споразума о интеграцији ОВК у НАТО.

Бајденова изјава уследила је након што је косовски лидер Хашим Тачи телефоном разговарао са Бајденом и затражио сигурност за људе на Косову након повлачења НАТО са Косова.

„ОВК мора бити интегрисана у КФОР – НАТО, војни команданти и ОВК близу су споразума о интеграцији ОВК у мировне снаге НАТО на Косову“, рекао је тада амерички сенатор Џо Бајден, преноси Косово онлајн.

Тада је демократски сенатор рекао да је генерал-потпуковник Мајк Џексон рекао да „део ОВК може бити интегрисан у КФОР, под његовом командом“.

„Тачи му је рекао да жели да буде сигуран да ће ОВК бити следећа војска Косова“, наведено је у тадашњем медијском  чланку.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 8. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар