Бугарска ће блокирати преговоре ЕУ са Скопљем због „историје”

Проблем је што се Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније не спроводи савесно, рекла бугарска министарка спољних послова

Комисија која ће радити на усаглашавању заједничке историје није формирана, а уговор је потписан 2017. (Фото: EPA-EFE/Georgi Licovski)

Бугарска не може да одобри преговарачки оквир за Северну Македонију у садашњем облику, рекла је бугарска министарка спољних послова Екатерина Захариева.

Преговарачки оквир ће бити на дневном реду Савета за опште послове 10. новембра, а лидери ЕУ ће на децембарском самиту одлучити да ли ће покренути преговоре о приступању са Северном Македонијом и Албанијом.

Бугарска прети ветом због онога што сматра антибугарском кампањом у северномакедонским медијима и недостатка воље да се дође до споразума о питањима попут заједничке историје, пренео је данас Еурактив Бугарска.

„Проблем је што се, према нашем мишљењу, Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније не спроводи савесно”, рекла је јуче Захариева новинарима.

Тим уговором, потписаним у августу 2017, предвиђено је формирање комисије састављене од научника из обе земље који ће радити на усаглашавању заједничке историје.

Према извештајима, на том плану није остварен напредак.

Захариева је додала да, упркос бројним спекулацијама у македонским медијима, Бугарска није желела уставне промене, нити је имала нове захтеве.

Ако Софија блокира почетак приступних преговора са Северном Македонијом, исто мора да уради и са Албанијом, с обзиром на званичан бугарски став да две земље треба истовремено да иду ка ЕУ.

Споразум из Преспе између Грчке и Северне Македоније о промени имена земље, као и Уговор о пријатељству Софије и Скопља, треба да се и даље спроводе у „доброј вери”, рекао је раније овог месеца за ЕУРАКТИВ један портпарол ЕУ, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading