Лондон: Лабуристи суспендовали Корбина због оптужбе за антисемитизам

Цели живот сам водио кампању за подршку Јеврејима и заједницама и тако ћу и наставити, написао бивши лидер лабуриста у Великој Британији на свом Фејсбуку

Џејмс Корбин (Фото: Фејсбук)

Бивши лидер лабуриста у Великој Британији Џејмс Корбин суспендован је из ове странке због његове реакције на антисемитизам, односно изостанак реакције у време док је водио странку.

Корбин је суспендован из Лабуристичке странке након налаза ЕХРЦ-а (Equality and Human Rights Commission, британска Комисија за равноправност и људска права – прим. СС) о антисемитизму. Надзорни орган за људска права је у извештају утврдио да су лабуристи одговорни за незаконито узнемиравање и дискриминацију Јевреја у периоду када је Корбин био на челу странке.

Лабуристи су суспендовали свог бившег лидера након што је рекао да је антисемитизам у странци „прецењен“ након извештаја надзорног тела за једнакост.

Потез ће вероватно подстаћи сукоб у странци између садашњег лидера Кеира Стармера и посланика који подржавају Корбина, преноси Гардијан.

Одлуку о суспендовању Корбина донела је дисциплинска комисија.

Упитан о Корбиновом одговору на извештај, Стармер је рекао новинарима да ће „пажљиво погледати“ коментаре свог претходника. Два сата касније, странка је суспендовала Корбина и повукла „лабуристички бич“.

„Ако – након свих болова, све туге и свих доказа у овом извештају – још увек постоје они који мисле да у Лабуристичкој странци нема проблема са антисемитизмом, да је све то претерано или фракцијски напад, онда сте, искрено, и ви део проблема“, рекао је Стармер.

Он је нагласио да су налази истраге ЕХРЦ-а означили „дан срама“ за лабуристе и да му је „заиста жао“ због нанесене боли.

Корбин је рекао да је извештај о дискриминацији и сам антисемитизам унутар Лабуристичке странке „драматично прецењен с политичким циљем“.

„Антисемитизам је апсолутно одвратан, погрешан и одговоран за неке од највећих злочина човечанства. Као лидер Лабуристичке странке увек сам био одлучан да елиминишем све облике расизма и искореним рак антисемитизма. Цели живот сам водио кампању за подршку Јеврејима и заједницама и тако ћу и наставити“, написао је Корбин на свом Фејсбуку.

Корбин је порекао да је „део проблема“ и да неће напустити лабуристе. „Наравно да не. Поносан сам што сам члан Лабуристичке странке, придружио сам се Лабуристичкој странци када сам имао 16 година, цео живот сам се борио против расизма и борићу се против расизма до краја свог живота“, рекао је он.

Лабуристи су образложили да је Корбин суспендован „због неуспеха у повлачењу“ својих речи. Он је на то реаговао назвавши њихов потез „политичким“ и обећао да ће га „снажно оспорити“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар