ЕУ: ЗСО неће бити упоредна власт, нити усвајати законе

Порптарол ЕУ Петар Стано потврдио поруку Могеринијеве у писму достављеном једино властима у Приштини, али не и Београду, из августа 2015, да ЗСО „неће имати извршна овлашћења“.

Петер Стано (Фото: Н1)

Став је Европске уније да Заједница српских општина (ЗСО) на Косову „неће бити упоредна власт и неће усвајати своје законе“, како је то „врло јасно“ у косовском парламенту предочила још 6. маја 2016. тадашња висока представница Федерика Могерини.

Ове наводе изнео је портпарол високог представника ЕУ, Жозепа Бореља, у одговору на питање агенције Бета, да разјасни да ли Борељ и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак и сад подржавају поруку Могеринијеве у писму достављеном једино властима у Приштини, али не и Београду, из августа 2015, да ЗСО „неће имати извршна овлашћења“.

Садржину тог писма је недавно у Приштини Лајчаку, као и јавности, открио бивши косовски премијер Иса Мустафа, а писмо носи датум дан уочи потписивања коначног споразума Београд-Приштина о стварању ЗСО.

„Ми бисмо желели да вас упутимо“, каже се у одговору Стана овог агенцији, „на изјаву бивше ВП ЕУ Могерини у Скупштини Косова 6. маја 2016, у којој је она јасно објаснила став Европске уније“.

Иса Мустафа: ЕУ нам 2015. обећала да ЗСО неће имати извршна овлашћења

Како је додао Борељов портпарол, „то је: Асоцијација/Заједница општина са српском већином на Косову неће бити упоредна влада унутар Косова и неће усвајати сопствене законе“.

Федерика Могерини је такође подвукла, наводи се у одговору Стана, да ће ЗСО „бити установљена унутар постојећег оквира закона и власти Косова, следиће закључке Уставног суда, који дају смернице да се зајамчи да ће, кад његов нацрт буде урађен, Статут те Асоцијације/Заједнице бити одраз косовских закона“.

И, како је тад указала Могеринијева, ЗСО ће „омогућити српској заједници на Косову да се у потпуности угради у друштво“.

Бета је у упиту званичницима у ЕУ навела да Лајчак, пошто му је Мустафа обелоданио писмо Могеринијеве, није коментарисао, оповргао, нити потврдио садржину писма бивше високе представнице ЕУ.

Неки српски званичници су то оценили, напоменула је ова агенција, као „ударац ножем у леђа Београду“, а постављено је и питање увида и поверења у ЕУ као посредника у дијалогу Београд-Приштина.

Ова агенција је и прошле недеље затражила од Федерике Могерини, сада ректора Колеџа Европе у Брижу, да објасни да ли је и зашто садржина тог писма уочи потписивања споразума о ЗСО држана у тајности од власти Србије које су све време стављале до знања своје убеђење да ће ЗСО имати извршна овлашћења.

Одговор међутим, до сада није стигао.

Федерика Могерини (Фото: Танјуг)

Подсетимо, тема Заједница српских општина постала је почетком месеца камен спотицања наставка дијалога у Бриселу који је након скоро две године тек јула месеца поново покренут. Две стране нису успеле да пронађу заједнички језик око ове теме. Док Приштина сматра да је та тема затворена и да се о њој не треба више разговарати, Београд инсистира да се о овом питању наставе разговори.

Две стране такође се не слажу око самог статута ЗСО. Приштина инсистира да се ово тело формира на основу одлуке Уставног суда Косова о Споразуму потписаном у Бриселу, чему се Београд противи и то тумачи као свођење ЗСО на ниво Невладине организације.

Специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак посетио је недавно Београд и Приштину, где је са званичницима разговарао о процесу дијалога али и формирању ЗСО.

Поручио је да ЗСО треба бити део коначног споразума, али и да ће се њено формирање десити након потписивања једног таквог споразума.

Милован Дрецун: Ако је писмо Могеринијеве о ЗСО аутентично – и ЕУ нас преварила

Лајчак је из Београда, на питање о формирању ЗСО и инсистирању Приштине да до тога дође у складу са одлуком Уставног суда, поручио да „Устав није Библија“, те да ће он морати да се мења, што је изазвало низ критика званичника косовских централних институција.

Потом је појаснио да су уставне измене у великим процесима као што је Бриселски неопходне, те да се оне односе како на Косово, тако и на Србију.

Данас су медији уједно пренели да ће се након више од месец дана овог четвртка наставити са разговорима у Бриселу на експертском нивоу.

Међутим, према незваничним наводима, ни овог четвртка се неће разговарати о ЗСО, већ о финансијским питањима и имовинским потраживањима, о чему је било речи и на претходним састанцима.

Опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 27. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading