Владимир Димитријевић: Вучић није следбеник старинских протестаната већ „хришћански циониста“?

Испоставило да Вучић није следбеник старинских протестаната из доба Лутера, ма колико читао Вебера. По дипломатским потезима он је тзв. „хришћански циониста“

Владимир Димитријевић (Фото: Соња Ракочевић)

Када је потписан Вашингтонски споразум, све је било јасно: мора се, решио је Врховни Кловн, угодити Трампу и његовом зету, као и истомишљеницима његовог зета. Зато је Вучић направио генијалан дипломатски потез: упркос ставовима огромне већине чланица Уједињених нација, признао је Јерусалим као главни град Израела, а заузврат је Израел решио да призна независно Косово. Овако вешту игру могао је да смисли само Мирољуб Петровић, човек који је, у својој књизи „Православље за почетнике“, јасно ставио до знања како Срби треба да се понашају да би били не само политички, него и религиозно коректни: „Све до краја историје овог света свим људима ће бити нуђено да уђу у савез са Богом… Треба напоменути да сам чин уласка у савез са Богом има своју обредну компоненту… Обред уласка у савез са Богом састоји се из три корака (за мушкарце), односно два (за жене): 1. Обрезање (ово важи само за мушкарце) 2. Приношење жртве за опроштење греха – на тачно прописаном месту које је Бог одредио. 3. Обредно купање… За мушкарце који живе изван Израела обрезање није обавезно, али се препоручује.” (овде)

Тако се испоставило да Вучић није следбеник старинских протестаната из доба Лутера, ма колико читао Макса Вебера. Овај Архикловн српске историје је, по дипломатским потезима, тзв. „хришћански циониста“.

Александар Лазић: Вучићев господар Вебер

Ко је, дакле, врховни кловн?

Ханс Штелинг, један од аутора познатог сајта „GlobalResearch“, пише о скривеној „агенди“ наших дана и улози тзв. „хришћанског ционизма“ у светској политици. Он каже:

„Процењује се да данас има око 40 милиона хришћанских циониста у САД, углавном белаца, фундаменталиста и Јужњака. Они верују да је подршка Израелу библијска ствар, а не политичка, од њих је сачињен највећи произраелски блок у Сједињеним Америчким Државама. Хришћански ционисти вјерују да је Израел Свом изабраном народу, Јеврејима, дао Бог. А евангелизам (протестантски фундаментализам, нап. В. Д.) се заснива на уверењу да се Бог држи обећања. „Бог је дао земљу Израелу Јеврејима, заувек, и Бог благосиља оне који благосиљају Јевреје и Бог проклиње оне који проклињу Јевреје и ако желимо да нас Бог благослови, и ако желимо да Бог благослови Америку, онда морамо благосиљати Јевреје.”

Очигледно да протестантски ционистички покрет није ционистички из човекољубља, него из себичних разлога. Његова подршка Израелу није заснована на некаквим симпатијама за Јевреје, или јеврејске Израелце, него на императиву придржавања слова Библије, за коју сматрају да је сакросантна. Али то није све. Хришћанско-ционистички покрет верује да ће се други долазак Христа десити само ако сви Јевреји буду окупљени у Израелу и буду покрштени. Ово је једно од анахроних уверења фундаменталистичког хришћанства које је одавно одбацила већина хришћана у свету, али се задржало код евангелистичке мањине, нарочито у Америци.

Јеврејима је анатема – али прихватају конкретне политичке предности такве фантазије, јер без финансијске подршке фундаменталистичког хришћанског ционистичког покрета у Америци не би било Државе Израел. Евангелистички хришћански ционисти (у тесној сарадњи са јеврејским ционистима) контролишу оба дома Конгреса, самим тим и председника и председничку администрацију. Делују не само преко моћног лобија AIPAC, већ и користећи свој политички утицај у већини држава САД.

Светски јеврејски Конгрес и Савез јеврејских општина: Подршка Вучићу у борби са пандемијом

То значи да су стекли крајње неоправдан утицај на спољну политику САД, посебно блискоисточну. И неопходни су када треба обезбедити да Конгрес сваких дванаест месеци изгласа нову помоћ Израелу, вредну милијарде и милијарде долара, у авионима, топовима, бомбама и другом наоружању, а све на рачун наивног америчког пореског обвезника. Најновија глупост америчког председника Доналда Трампа – проглашавање међународног (по УН) града Јерусалима за престоницу Израела – је прекорачивање овлашћења (ultra vires) којим се крши међународно право, стога је и правно неважеће. Штавише, мало је вероватно да ће још нека држава (осим Филипина) макар и поразмислити о премештању своје дипломатске мисије из Тел Авива, de facto главног града Израела.“ (овде)

Погрешио је Штелинг. Поред Филипина, ту је и Србија са Вучићем на челу и у потиљку. Ништа Макс Вебер и немачка философија, класична и новија. Ствар је, да тако кажемо, амерички вулгарна.

Трагом једне вести

А ево шта каже РТС: „Музеј Пријатеља Циона у Јерусалиму наградио је признањем „Пријатељи Циона“ 11 особа, укључујући председника Србије Александра Вучића, преноси агенција Анадолија. Kако агенција наводи, награда „Пријатељи Циона“ додељује се особама које подржавају Израел и Јевреје. Оснивач Музеја пријатеља Циона Мајк Еванс објавио је имена 11 особа на четвртом Самиту хришћанских медија, који је у западном Јерусалиму одржан у организацији израелске администрације, наводи се на сајту музеја. Самиту у музеју присуствовали су израелски председник Рувен Ривлин и премијер Бенјамин Нетанијаху, као и амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридман. Међу овогодишњим добитницима награде су и саудијски принц престолонаследник Мухамед бин Салман, бахреински краљ Хамед бин Иса ел Kалифа, престолонаследник Саудијске Арабије Бин Салман и потпредседник и премијер Уједињених Арапских Емирата и емир Дубаија шеик Мухамед бин Рашид ел Мактум.

Александар Вучић један од добитника награде „Пријатељи Циона“

На листи добитника су и румунски председник Kлаус Јоханис и омански султан Хејсем бин Тарик бин Тејмур ел Саид. Раније је награда додељена америчком председнику Доналду Трампу и шефу Стејт департмента Мајку Помпеу.“ (овде)

Ма браво за Вучића! Он је и пријатељ Циона, и Бин Заједа, и носилац Ордена Светог Саве. Али, кад остане сам са собом (што није баш лако, јер му у глави вероватно раде сви они мултипликовани екрани из изборне кампање 2020), Врховни Кловн зна да није ништа друго до „издајник Миладин“. (овде)

Шта се не заборавља?

А ми да не заборавимо – наше Косово и Метохија су рођени на Сиону, где је Христос обавио Тајну вечеру са Својим ученицима, и први пут их причестио Својим Телом и Крвљу. Кнежева вечера се зачела на Тајној вечери, и зато, са народним песником, а у име Кнеза, јасно и гласно, свима и свакоме:

„Ко је Србин и српскога рода,
и од српске крви и колена,
а не дошо на бој на Косово,
од руке му ништа не родило:
рујно вино ни шеница бела!
Не имао пољског берићета,
ни у дому од срца порода!
Рђом капо док му је колена!”

Натпис на Газиместану                                    

Толико о томе.

Цео текст можете прочитати ОВДЕ

Скраћивање, наслов и опрема: Стање ствари

(Српски став, 22. 10. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Вучић није следбеник ничега. Он је прворођени и њему је сва памет дата. Он ни од кога не учи и не прима савете. И пошто не следи никога, његов пут не води никуда.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading