Историчар Андреас Виршинг: Оде америчка глобализација – 2020. биће година смене епоха

Постоји много доказа да ће 2020. година ући у историју као година преокрета и завршетак једног доба. Посебно када је реч о глобализацији, оценио шеф немачког Института за савремену историју

Андреас Виршинг (Фото: Све о Српској)

Велика је вероватноћа да ће 2020. ући у историју као прекретница – година која ће означава смену епоха, каже Андреас Виршинг, шеф Института за савремену историју (Минхен – Берлин).

Према овом истакнутом немачком историчару, већ постоје знаци да би пандемија коронавируса могла да оконча еру глобализације, преноси његове речи Die Welt.

Пандемија је већ запањујуће смањила мобилност људи широм света, чак свела на нулу, а то неће проћи без последица.

„Постоји много доказа да ће 2020. година ући у историју као година преокрета и завршетак једног доба. Посебно када је реч о глобализацији“ – оценио је Виршинг.

Он је шеф Одељења за савремену историју на Универзитету у Минхену, а уверен је да ће се интернационализација и глобализација, које су постајале све доминантније током последњих 50 година, потпуно завршити или претрпети значајне промене.

„Међународна мобилност – која је важно обележје глобализма – готово не постоји већ шест месециМеђународна подела рада, која је снажно гурала глобализацију, биће тестирана на издржљивост. Пандемија је открила зависност Европе и Запада од робе азијске производње, попут маски или лекова. То такође неће остати без последица“.

Улица у Едингбургу током ‘локдауна’ (Фото: Википедија)

Виршинг наглашава и да ће  националне државе поново добити на значају. Поред осталог, и зато што су управо националне државе и њима потчињене власти и институције биле једини играчи на пољу политике и администрације, способни да се носе са коронавирусном кризом и затварањем граница.

Према Виршингу, пандемија корона вируса тешко може да се упореди са великим епидемијама грипа 1957. и 1968–1970 јер су тада предузимане далеко уже и слабије  мере.

Данас смо суочени са највећим изазовом након Другог светског рата. Наравно, пад Берлинског зида и крај комунизма притиском на дугме су променили услове живота милиона људи у Европи. Али, то су били политички догађаји сасвим другог плана“.

Виршинг сматра да је расположење јавности по свету превише оптимистично и да не одговара стварном стању ствари јер ће економски утицај пандемије бити страшан.

По његовој процени, постоји опасност од дуготрајног колапса потражње и великог броја банкротстава.

Немачки историчар предвиђа да ће границе опет бити важне и да се можемо само надати да слобода кретања унутар Европе – једно од највећих достигнућа ЕУ – неће бити дуго кршена.

Economist: Глобализација је мртва и требало би да осмислимо нови светски поредак

Виршинг једино не верује да ће пандемија коренито променити људе, али је уверен да би могла постати катализатор већ постојећих трендова.

Опасност је, сматра Виршинг, да ће се појачати социјална неједнакост и национализам.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Све о Српској/Искра, 22. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар