Александар Вучић: Прихватио сам критике због коришћења функције председника за придобијање гласова

Најотвореније сам говорио о мојим пропустима, ономе за шта сам ја крив. Не морају да оптужују сви други неког другог, ја преузимам све на себе, рекао председник Србије

Оливер Вархељи и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

У наредних седам година Србија и регион добиће осам милијарди евра у гранту, и још 20 милијарди више кроз различите пројекте, што је за Србију од огромног значаја, истакао је председник Александар Вучић након састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

Вучић је, током заједничког обраћања, изразио искрено задовољство због посете комесара Вархељија, за којег је истакао да је искрени пријатељ Србије, који је уложио напоре да унапреди преговарачки процес који Србију води ка пуноправном чланству у ЕУ.

Пренео је да се најконкретније говорило о будућности Србије и економском пакету.

„Веома сам захвалан ЕУ на великој подршци, коју ће у наредних седам година, а нарочито од 2023. године, пружити Србији и региону. Захвалан сам европским пореским обвезницима који ће уложити велики новац у регион”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да ћемо за тих седам година добити, као регион, 8 милијарди у гранту и још 20 милијарди преко тога кроз различите пројекте.

„То је за Србију веома важно”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Навео је да је најзначајнији пројекат да се направи комплетна интернет мрежа у сеоским подручјима, да свака сеоска школа има компјутер, што је, каже, иако на први поглед мали пројекат, вредан чак 73 милиона евра,

„Ми јуримо да изградимо највише путева и пруга и верујем да ћемо имати још већу подршку ЕУ”, додао је Вучић.

Навео је да је Србија захвална на 40,3 милиона издвојених за изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре, који много значи Србији.

Изразио је наду да ће Србиња после 2023-2024. године моћи да рачуна на помоћ за изградњу пруге Краљево – Рудница, ауто-пута Београд – Сарајево, пруге Београд – Шид – Загреб.

„То су веома важни пројекти, велики ствар које радимо са ЕУ” рекао је Вучић.

Прихватам „кривицу”, спреман да одговарам само свом народу

Председник Србије Александар Вучић рекао је на прес конференцији са комесаром ЕУ Оливером Вархељијем да прихвата кривицу за све оно што је у политичком делу извештаја Европске комисије забележено као недостатак.

Вучић је тоном, којим је говорио на прес конференцији о овој теми, ставио до знања да то што му се пребацује има своје објашњење, и истакао да је спреман да одговара само свом народу и објасни му за шта је „крив”.

Он је, након разговора са европским комесаром за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем, пренео новинарима да су разговарали и о ономе што је негативно оцењено у Извештају ЕК.

„Најотвореније сам говорио о мојим пропустима, ономе за шта сам ја крив. Не морају да оптужују сви други неког другог, ја преузимам све на себе. Бићу спреман увек и у сваком тренутку да одговарам свом народу и објасним за шта сам крив”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг.

Указао је да има посебних критика на његов рачун у Извештају ЕК – да је користио функцију председника Републике и тиме придобијао гласове за своју страначку листу, те додао да је током ковида… али није наставио ту тему.

„Одговараћу када дође време. Прихватио сам сву кривицу и рекао да сам одговоран. Спреман сам да сносим сваку врсту последица, пре свега код грађана Србије. Али, нећу од њих крити да сам за те ствари одговоран”, додао је он.

Вучић је рекао да је увек добро видети извештај Европске комисије, политичке и економске ствари.

„У економији нису имали шта да кажу, јер смо бољи од њихових земаља. Ово је годишњи извештај и не могу да анализирају претходних 100 година, где би нашли што шта, а у протеклих годину дана Србија је једна од најбољих у Европи”, истакао је Вучић.

Казао је да је што се тиче других ствари, за које смо негде похваљени, негде критиковани, има добрих ствари, као што је све оно што је напредовало у парламенту.

Извештај, каже, прихвата, као врло добро.

Дуг је списак мојих тешких грехова…

Председник Србије Александар Вучић отворено је изразио неслагање и незадовољство замеркама у Извештају ЕК о напретку Србије на његов рачун, оцењујући да су неаргументоване и непринципијелне.

„Дуг је списак мојих тешких грехова”, рекао је Вучић и прочитао неке од примедби из Извештаја, на заједничкој прес конференцији са комесаром ЕУ Оливером Вархељијем.

„Моја кривица је – што сам предлагао увођење строжег полицијског часа због ковида, због употребе силе, што имамо интензивне односе са Русијом и Кином, што смо купили панцир, што сам се на изборима појављивао и као председник, а био сам носилац листе…”, набрајао је Вучић, преноси Танјуг.

Признаје, каже, да је за све крив и набројао да је он инсистирао да се купи систем панцир, да се Србија војно оснажи, на сарадњи са Русијом и Кином, тоном којим је сугерисао да, са аспекта интереса Србије, не види шта је ту спорно.

„Ја сам рекао да нико не пипне демонстранте док не заузму неку институцију, па нам је толико полицајаца било повређено. За све сам крив, да се не муче да пишу, унапред све прихватам”, додао је Вучић иронично.

Потрудиће се, каже, да набави и још беспилотних летелица из још једне проблематичне земље, јер је његов посао, како је приметио, да сачува земљу.

Устаћу за сваког ко је погинуо у неком сукобу

Председник Александар Вучић прокоментарисао је информацију која је процурила у јавност да је, заједно са представницима Националног конвента, на предлог једног од њих, одао пошту Албанцима који су пронађени у масовној гробници у Батајници, речима да ће устати за сваког ко је погинуо у неком сукобу, уз наду да сукоба више неће бити.

Вучић је тако одговорио на питање да објасни да ли је тачна информација да је на састанку са Националним конвентом стојећи одао почаст страдалим Албанцима.

Он је рекао да је, иначе, на састанку договорено да се у јавност не износи шта је говорено и шта се дешавало на том скупу.

„Знам да ја ником нисам говорио шта се збивало, а и да то представници ЕУ, амбасадори нису. Довољно о части и моралу оних који су изнели у јавност информације са скупа”, рекао је он, преноси Танјуг.

Вучић је казао да се на том скупу трудио да одговори на свако питање, саслуша све људе, чује њихово мишљење, да се са некима сагласио, са некима није.

„Један од присутних, мислим Наим Леон Бешири, рекао је у једном тренутку да устанемо и одамо почаст погинулим Албанцима. Сви су устали, и ја као пристојан човек увек ћу устати. Увек сам спреман да одам почаст сваком убијеном човеку. Наравно да ћу да устанем. Је л’ није требало да устанем зато што су у питању били Албанци?”, казао је он.

Вучић је рекао да не жели да говори о томе да ли се радило о трику, али да елементарна пристојност налаже да устане.

„Што неко нема морала па износи у јавност нешто за шта је договорено да се одржава под правилом „четам хаус рул”… мени је потпуно чиста савест”, рекао је он.

Има један пројекат директно уперен против интереса Србије

Председник Србије Александар Вучић открио је да је европском комесару Оливеру Вархељиу указао на један пројекат у региону, који конкурише за средства из пакета помоћи ЕУ, за који сматра да је директно уперен против интереса Србије.

Он на заједничкој прес конференцији није прецизирао о којем пројекту је реч.

„Мислим да је саслушао шта сам имао да кажем”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вархељију је изразио захвалност на посети и великој борби да би обезбедио већи новац за наш регион.

„Радујемо се сваком евру који долази”, истакао је Вучић и додао да је Србија задовољна и када комшије добију новац, јер је то, каже, добро за цео регион и развој наше земље.

„Верујем да ћемо успети већу блискост да успоставимо са њима”, додао је он.

Захвалио се и Урсули фон дер Лајен, Шарлу Мишелу и свима који су, како каже, озбиљно радили да се Србији и региону помогне.

Вархељи о Извештају ЕК о Србији

Европски комесар Оливер Вархељи изјавио је да је са председником Србије разговарао и о годишњем извештају Европске комисије о Србији и да је приметио да је направљен известан напредак, али да још мора да се уради.

Оливер Вархељи (Фото: Танјуг)

„Охрабрујемо владу која ће бити формирана и да подржи хитно спровођење реформи које морају да иду истовремено са инвестицијама, да би могле да се реализују”, рекао је Вархељи на заједничкој прес конференцији.

Он је истакао да ЕУ владавини права придаје велику важност.

„Мораћемо да кренемо да радимо са владом да убрзамо рад, како би постигли све циљеве, како би се нова поглавља отворила”, рекао је Вархељи, преноси Танјуг.

Средства из пакета помоћи – 2024. године

Европски комесар за проширење и суседску политику ЕУ Оливер Вархељи процењује да би регион и Србија 2024. године могли да очекују прва средства на основу Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

Он је тако одговорио на питање да ли и када регион и Србија могу очекивати конкретна средства на основу пакета помоћи ЕУ, уз констатацију да је реч о његовој „скромној процени”.

Комесар верује, како каже, да средства могу стићи и раније, уколико сви из региона добро осмисле пројекте, али да их најпре треба осмислити и направити неку врсту акционог плана за њихову реализацију, те сачекати крај преговора о вишегодишњем финансијском плану ЕУ.

„Морамо да седнемо, и то колико сутра, са различитим земљама и да почнемо да осмишљавамо реализацију, односно спровођење плана. Што пре то завршимо, то ћемо пре моћи да ангажујемо средства, а 2024. је скромна процена. Мада, мислим да можемо и боље од тога”, рекао је Вархељи на прес конференцији у Београду после разговора са председником Србије, преноси Танјуг.

Указао је да, уз то, ЕУ чека последњи део преговора о вишегодишњем финансијском плану у Савету, те ће, наводи, формалан рад на свим тим пројектима почети тек када тај оквир буде дефинисан.

Вархељи је указао да у плану за Западни Балкан има више од 10 флексибилних пројеката које је ЕУ понудила региону за реализацију.

Кинези показују интересовање, ЕУ има бољу понуду

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи рекао је вечерас да није улога ЕУ да говори о сарадњи Србије са „трећим земљама”, да види да Кина показује занимање за инвестирање у Србију, али да ЕУ има „бољу понуду”.

Вархељи је, одговарајући на питање новинара шта ЕУ замера Србији због сарадње са Кином, подсетио да ЕУ И њене чланице представљају највећег инвеститора у региону, па и Србији.

„Покривамо 70 одсто инвестиција И још више трговинске размене И то се не мења, И не очекујем да ће се мењати. Напротив, са економско инвестиционим планом очекујем још дубљу интеграцију Србије са ЕУ. На томе радимо И то нам је циљ”, поручио је он.

Вархељи је казао да није улога ЕУ да говори о односима Србије са трећим земљама.

„Наравно да бисмо волели да се Србија нама придружи и зато смо на сто изнели привлачну понуду. Увек је боље имати позитиван план. Видим да кинески инвеститори показују занимање, али мислим да имамо бољу понуду”, закључио је он, преноси Танјуг.

Има напретка у дијалогу – ЕУ су потребни амерички партнери

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да у дијалогу Београда и Приштине има напретка, али да још много тога треба да се уради и да верује да ће посредништвом Мирослава Лајчака доћи до резултата,

„Никада нисам мислио да ЕУ може сама да реши ово питање, потребни су нам амерички партнери за свако решење и ја покушавам да изградим синергију и видим да се она овде појављује”, рекао је Вархељи, вечерас новинарима, одговарајући на питање како као представник ЕУ види споразум постигнут у Вашингтону, али и будућност дијалога.

Вархељи је додао да је видљиво, када се пореде кључни елементи и садржај, много поклапања између економског плана ЕУ и споразума из Вашингтона.

Прецизирао је да он није тај ко води дијалог, али да пружа подршку Лајчаку и Борељу и додао да будући да има привилегију да се сретне ће са Вучићем и косовским премијером Хотијем сматра да у дијалогу има напретка.

Вархељи о томе зашто су састанци са опозицијом „селективни”

Европски комесар Оливер Вархељи правдао је чињеницу да се састао у Београду само са делом српске опозиције, а не, на пример, и са лидером СПАС-а недостатком времена.

„Дошао сам на пола дана и нисам могао да уклопим већи број састанака”, рекао је Вархељи, и додао да то не значи да га „не занима остатак опозиције”.

То је одговорио на питање зашто се није састао са председником СПАС-а Александром Шапићем или са Браниславом Лечићем, већ са Драганом Ђиласом и Зораном Лутовцем.

„Ја сам се са истим људима срео у фебруару и испратио сам те састанке који су тада одржани”, подсетио је комесар и рекао да овог пута није имао довољно времена.

Каже да ЕУ чека да се сазове нови парламент у Србији и да се види које ће странке бити у влади, а које у опозицији.

Још једном је поновио да је имао само сат времена да се види са представницима цивилног сектора и опозиције у нашој земљи.

Исто питање постављено је и председнику Александру Вучићу који је одговорио да то питање није за њега, а да представници ЕУ имају право да се састају с ким желе, као што се и наши званичници састају с ким хоће.

Пре састанка са председником Србије, Вархељи се у једном београдском хотелу састао са председником ССП Драганом Ђиласом, председником ДС Зораном Лутовцем, председником ПСГ Павлом Грбовићем и функционером Народне странке Здравком Поношем.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8.10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Јадни фарсичари. Наш фарсичар признаје како је за све крив, али ће да одговара кад дође време. Признао, не признао, његова дела су иста и суштина је само у констатовању његове одговорности и кажњавању. Међутим он је тај који одређује кад је време за полагање рачуна. Кад се направи прекршај, а тим пре кривично дело, моментално се после утврђивања кривице спроводи кажњавање. Али најбољи студент права је решио да призна шта жели и да о томе расправља кад кад он мисли да треба. Наравно, други фарсичар, представник његових послодаваца је потпуно сагласан са тиме и даје му пуну подршку.
  Регион и ми ћемо заједно добити силне паре и то је добро за Србију и због тога треба да љубимо део испод леђа сваком представнику запада, који наводно даје те паре. Колико Србија добија, то је беспредметно. Такође није од значаја ни низ услова које Србија мора да испуни да би дошла до тих пара. Још више је безначајно што и у региону морају да ураде нешто да би та бајка добила форму приче за малу децу. Врхунац безначајности је што ЕУ мора да донесе низ аката којима би цела ствар била омогућена. И тако сви знају, виде и договарају се о немогућој ствари и то представљају као сјајан напредак.
  Србија гради путеве НАТО пакту и задужује се милијарде, да би добила неку помоћ од неких 40-ак милиона. Сјајно, пословно, патриотски. Једном речју генијално, мада се може пре рећи генитално.
  Представник ЕУ, којој је иначе јако стало до Србије и њеног просперитета, нема времена да се састане са било киме, осим оних који служе као квиско у скучају да главни кловн у циркусу затаји. Тиме му се само саопштава да је врло лако замењив и да у реду за његову замену има доста заинтересованих.
  Председник државе пуздано зна да амбасадори нису цинкарили о томе шта се дешавало на конвенту, који су иначе они наручили. За њега је потпуно природно да српска посла решавају амбасадори и невладине организације финансиране од стране запада, али нема говора о томе да о томе поприча са рецимо Србима са Косова, који нису чланови Српске листе.

  Вучићу, све се евидентира, ствари се убрзавају. Спреми се. Срби нису овце да ти опросте.

Оставите коментар