Оливер Вархељи: Постигнут напредак у дијалогу Београда и Приштине

Оливер Вархељи оценио да је постигнут напредак у дијалогу Косова и Србије, иако ти преговори нису лаки

Оливер Вархељи и Авдулах Хоти (Фото: Твитер налог Оливера Вархељија)

Комесар ЕУ за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио је на конференцији за новинаре у Приштини, после састанка са премијером Косова Авдулахом Хотијем, да је Косово испунило услове за либерализацију визног режима, али да сада државе чланице ЕУ морају бити уверене у тако нешто.

„Што се тиче либерализације визног режима, не постоји ниједан састанак на којем нисмо разговарали о овом питању. Покушавам да наговорим државе чланице ЕУ да понуде либерализацију визног режима за Косово. Наша процена је да сте испунили све услове, али ова процена није довољна, у то морамо да уверимо државе чланице ЕУ“, рекао је комесар, преноси РТК.

„Данас је за мене дан када мислим да сам донео добре вести за Косово и цео регион. Пред вама је економски и инвестициони план. Од првог дана смо се обавезали да помогнемо у промени стварности у овом региону, попут економије за предузећа и грађане. Мислим да би план економских улагања могао да буде промена игре за регион у року од три, четири или пет година“, додао је он.

Према његовим речима, пресудно је имати заједничко економско поље на Балкану, јер ће ове инвестиције донети корист само ако послују на регионалном нивоу.

„Као и код било које понуде, и ја постављам неке захтеве: убрзајте реформе јер ове инвестиције иду паралелно са реформским напорима““, поручио је Вархељи у Приштини.

Постигнут напредак у дијалогу Косова и Србије

Оливер Вархељи оценио је и да је постигнут напредак у дијалогу Косова и Србије, иако ти преговори нису лаки, али да замах који је створен мора да се даље развија.

Он је после састанка са премијером Косова Авдулахом Хотијем, на заједничкој конференцији за новинаре оценио да су изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и амерички партнери заинтересовани за тај процес.

Европска унија је позвала Косово да убрза реформе како би инвестиције које планира ЕУ „могле да се реализују заједно са тим реформским напорима“.

Европски комесар рекао је да би план економских инвестиција могао радикално да промени пејзаж у региону у року од четири или пет година.

„Очекујемо да ће овај план подстаћи економију региона за три до пет процената и ово је значајан допринос економском опоравку након пандемије. Кључно је имати заједничко економско поље на Балкану, јер ће ове инвестиције донети користи само ако постоји регионална сарадња“, рекао је он.

Авдулах Хоти: Без споразума, наставићемо као суседне државе које се не признају

Хоти је рекао је да ће, уколико се не постигне коначни споразум, Косово и Србија наставити као „две суседне државе које се не признају“.

Оценио је да је постигнут напредак у дијалогу и да се морају наћи начини за превазилажење тешких тема како би се постигао коначни споразум.

„Напредовали смо од јула. Важно је рећи да на Косову постоји пуни друштвени консензус за процес дијалога и наравно да постоје тешке теме за које треба да пронађемо начин да их превазиђемо како бисмо постигли коначни споразум“, рекао је Хоти.

Премијер Хоти рекао је да је са европским комесаром разговарао о инвестиционом плану ЕУ и економском опоравку у укупном износу од 28 милијарди евра, од чега је девет милијарди бесповратних средстава за Западни Балкан.

Вархељи ће се у Приштини састати и са председницом косовске скупштине Вјосом Османи.

Европски комесар је у посети земљама Западног Балкана како би представио план економских инвестиција и нове годишње извештаје о напретку у процесу европских интеграција. Из Приштине данас поподне долази у Београд.

Планирано је да се Вархељи састане са највишим званичницима Србије, укључујући премијерку Ану Брнабић и председника Александра Вучића.

Комесар за проширење у петак путује у Сарајево.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар