Петер Кениг: На вест о смрти – Андре Влтчек (1962-2020)

Андре се увек залагао за правду, стајао у одбрану сиромашних, прогоњених, потлачених, за осиромашене, избеглице, политичке затворенике, оне који су нестајали у тами

Андре Влтчек (1962-2020)

(Global Research, 23. 9. 2020)

Андре, мој добар пријатељ и друг више није међу нама.

Радили смо заједно на неколико истраживачких пројеката. Андреови професионалност, проницљивост и бистрина ума, као и способност да повеже различите чињенице су за пример.

Заједно смо проживели неке незаборавне тренутке, када смо пратили пут избеглица из Бодрума, у Турској, до грчког острва Кос у Егејском мору – и даље ка Атини.

Дубоко сам потресен и неoписиво ожалошћен Андреовом изненадном смрћу.

У ноћи између понедељка и уторка, 22. септембра, Андре је путовао колима које је возио шофер са својом женом од Самсуна на Црном мору у Турској према Истанбулу. Када су стигли раним јутром до хотела и када је његова супруга покушала да га разбуди, није реаговао. Преминуо је.

Турска полиција означила је Андреову смрт „сумњивом“. Његово тело је сместа пренето на форензичку анализу.

Руско-амерички истраживачки новинар Андре Влтчек нађен мртав у Истанбулу

Андре је неуморно путовао са једног бојишта на друго, из једног зараћеног подручја у друго. Обелоданио је небројане злочине почињене широм света, које су углавном починиле Западне силе. Никада се није либио да открије истину. Од Авганистана преко Сирије, Ирака, Ирана, Судана до Аргентине, Чилеа, Перуа и Хонг Конга, и до Ксинјанга, Ујгурске аутономне области у Народној Републици Кини – Андре је био свугде. Извештавао је о нарушавању животне средине на Борнеу, или изворно Калимантан, у Индонезији, где корупција уништава виталне кишне шуме – плућа Земље – а у корист западних корпорација, које су убијали дивљи свет и уништавале средства за живот урођеника.

Андреа се увек залагао за правду, стајао у одбрану сиромашних, прогоњених, потлачених – за оне које углавном и не сматрају људима на Глобалном Северу; за осиромашене, избеглице, политичке затворенике, оне који су нестајали у тами. Као истраживачки новинар и геополитички аналитичар, борио се против супрематистичке моћи за људска права (Supremacist Might for Human Rights).

Нека његова душа почива у миру и нека његов дух настави да живи.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

2 replies

 1. A thorn of light

  A thorn of light
  Pierced my heart
  At a durian night
  In the jungle

  Deep gap in age and race
  And praying way
  A smile on the face
  Nothing to say

  Born as a gazelle
  But works like a pack horse
  Dreams to excel
  Defends from worse

  To expect the defeat
  No need to be smart
  But still happy with bare feet
  And a brave heart

  Day after day
  Repeating the same
  A wish to run away
  (Back to self) Straight to fame

  Momcilo

  24
 2. Нека дух друга и борца за сиромашне, прогоњене и потлачене настави да живи међу свима онима који се не боје разноразних експлоататора, западног колонијализма и који се жестоко, страсно и непоколебљиво боре за правду.

  19

Оставите коментар