Може ли застој у Бору да угрози српски БДП?

Али ако се испостави да је штета велика и ако треба дужи временски период да се то реши, имаћемо великих проблема, будући да је ово један од наших највећих извозника

РТБ Бор (Фото: Политика/Драган Јевремовић)

„Циђин копер”, други највећи извозник, од почетка ове године извезао робе у вредности од 229,4 милиона евра

Компанија „Циђин копер” одлучила је да одмах заустави рад топионице РТБ Бор и крене у ремонт који је, према плану одржавања, био планиран за новембар, пошто је протеклих дана, због квара на опреми погона, повећана емисија димних гасова, што је негативно утицало на квалитет ваздуха у Бору, саопштила је јуче ова компанија.

После испитивања, потврђено је да су узроци овог прекорачења озбиљна оштећења већ веома старе опреме за сакупљање прашине и димних гасова, као и система за одсумпоравање, што доводи до повећања преливања димних гасова. Компанија је у саопштењу изразила жаљење због такве, како наводи, непредвиђене ситуације.

Вече пре овог саопштења, избио је пожар у производном погону са цевима које воде гасове из топионице ка фабрици сумпорне киселине. Према речима Ивана Јанковића, команданта Ватрогасно-спасилачке јединице у Бору, пожар је угашен око поноћи. Он је за Танјуг објаснио је да фабрика сумпорне киселине нема везе са пожаром који је избио, пошто је доста удаљена од погона са цевима који воде гасове из топионице.

Иначе, градоначелник Бора Александар Миликић поднео је у понедељак Основном јавном тужилаштву у том граду кривичну пријаву против одговорних у борској топионици бакра, која послује у саставу компаније „Циђин”. Кривичном пријавом одговорне особе се терете за кривична дела „загађење животне средине” и „непредузимање мера за заштиту животне средине”.

„Циђин” је у јучерашњем саопштењу најавио да ће прегледати све делове опреме у прoцесу производње и одмах приступити решавању свих проблема који буду откривени, тако ће бити спречено цурење димних гасова приликом поновног покретања производње и повећана искоришћеност сумпор-диоксида.

Милан Ковачевић, консултант за инвестиције, каже да до овога не би дошло да смо се као држава трудили да имамо добре прописе и да смо имали добру инспекцију.

– Тешко је коментарисати колико ће трајати. То сигурно јесте штета за наш извоз, али не мора бити ни велика. Све зависи од тога колике су поруџбине и колико бакра имају на залихама. Оно што је добро јесте да је озбиљно схваћено да се код нас о екологији мора више водити рачуна – каже Ковачевић.

Производни процес у РТБ Бор (Фото: Политика/Драган Јевремовић)

Љубодраг Савић, професор Економског факултета, не верује да ће се ишта битно променити у пословању уколико се проблем брзо санира. Али ако се испостави да је штета велика и ако треба неколико месеци или дужи временски период да се то реши, имаћемо великих проблема, будући да је ово један од наших највећих извозника, који пуни буџет Србије, доста људи запошљава и представља окосницу развоја једног дела наше земље, сматра он.

Према процени нашег саговорника РТБ Бор учествује у БДП-у око један одсто.

– У овом тренутку не знамо колика је штета и, када то будемо знали, моћи ћемо да кажемо да ли важи први или други сценарио. Што се тиче пожара који је прексиноћ избио, према вестима које су објављене, није запаљена топионица, већ цеви које одводе гасове до погона сумпорне киселине. То је мања штета, јер је то мање важан део топионице и она ће брзо да се опорави – каже Савић.

„Циђин копер” је избио на друго место највећих извозника и од почетка ове године. До августа је извезао робе у вредности од 308,9 милиона евра. Србија је прошле године извезла 102.586 тона бакра у вредности од 645,6 милиона долара. Цена бакра је од априла до сада непрекидно расла и тренутно је 5.717 долара по тони. Али још није достигла прошлогодишњу, када је износила 6.000 долара по тони. Овом нашем извознику и у том погледу не иде на руку затварање топионице.

Железара наш највећи извозник

Међу највећим извозницима ове године углавном су стране компаније, а према подацима Министарства финансија, прошлогодишњу позицију највећег извозника задржала је ХБИС група, у чијем је власништву смедеревска железара, сазнаје „Политика”. Највећа промена у односу на прошлогодишњу листу јесте да је „Циђин Бор копер” са прошлогодишње шесте позиције, када је имао извоз 105,1 милион евра, избио на друго место јер је дуплирао извоз. „Тигар тајерс” и ове године чува треће место, с тим што је прошле године мање извезао за око 50 милиона евра.

На листи највећих извозника значајно је опала фабрика аутомобила у Крагујевцу „ФЦА Србија”, првенствено услед континуираног успоравања извоза у последњих неколико година, као и значајног пада тражње за аутомобилима у периоду пандемије.

Да би ФЦА повратио своју некадашњу позицију, потребно је да дође до опоравка ауто-индустрије на светском нивоу и да се покрене производња новог модела возила. Крагујевачки извозник, који је дуго био на трону, прошле године је пао на другу позицију са вредношћу извоза од 251,6 милиона евра, док у првих седам месеци ове године заузео четврто место на листи највећих српских извозника.

НИС је избио на пето место и повећао извоз за око 75 милион евра у односу на прошлогодишњи полугодишњи пресек, када је заузимао седму позицију. „Хемофарм” је са прошлогодишње дванаесте позиције доспео не шесто место и дуплирао извоз. „Роберт Бош” и „Леони” нису више међу десет највећих извозника, већ су пали на једанаесту и тринаесту позицију.

Маријана Авакумовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар