Ибрахим Карађул: Вучић обманут у Вашингтону – оно што је прочитао и потписао није исто

После Трампових речи, Вучић двоструко реагује на споразум, збуњен. Тамошњи тим је променио текст. Тако су обманути лидери држава у главном граду САД, у Белој кући

Александар Вучић у Вашингтону (Извор: Снимак екрана)

(Нова зора, 8. 11. 2020)

Третман председника Србије Александра Вучића у Белој кући није уопште био изненађујући. То је једноставно најновија демонстрација расистичког и колонијалистичког идентитета оних који виде цео свет као своје слуге и робове.

То је нешто што они носе већ много векова и што покушавају да граде и данас.

Амерички председник Доналд Трамп сместио је Вучића као да је на саслушању, натерао га да у споразум Србија-Косово укључи тачке које је Израел захтевао, натерао српске и косовске лидере да потпишу текст у коме се наводи да ће „своје амбасаде преселити у Јерусалим“, и успео да изведе ову шараду пред целим светом.

Неокони, израелска крајња десница, арапски ционисти: постављена замка, која открива ширу слику

Замка је постављена; она открива много; нанете су увреде лидерима и државама; велика израелска подвала је одиграна у Белој кући. Они су вређали српског лидера, али заправо понижени су САД и америчка јавност.

Претворили су Белу кућу у израелску обавештајну канцеларију.

Трамп и Мајк Пенс извршили су своје дужности барона израелског лобија. Изузетно неозбиљан, крајње непоуздан и крајње понижавајући начин деловања.

Ово је начин на који делују неокони, израелска крајња десница и нови арапски ционисти [Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и крунски принчеви Саудијске Арабије].

Извор: Снимак екрана/Нова зора

Видећемо још драматичније и ружније примере овога: пиратерију, окрутност, силеџијство и вулгарност.

Ово је дипломатски терор у коме није понижен Вучић, него САД

Без обзира на коју нацију или лидера било примењено, овакво понашање, и оваква замка ће понизити земљу домаћина – и управо то се и догодило.

Тог дана у Белој кући није понижен српски лидер Вучић, већ САД и Израел. Њихов начин понашања додатно је искључио ове две земље из светске породице нација.

Свет је још једном видео њихово право лице. Видео је и како га ове земље доживљавају и шта су све способне да ураде.

САД су задуго изгубиле ауторитет у међународној дипломатији. Оне више немају кредита нигде осим у земљама Залива као што су УАЕ и Саудијска Арабија, као и код неких малих земаља у одређеним деловима света.

Ниједна озбиљна држава неће деловати у складу са жељама САД

Ставови и лидерство САД нису више одрживи у очима ниједне озбиљне државе. Ниједна земља средње величине не заузима више свој став у складу америчким саветима и смерницама.

Све земље за себе планирају нове путеве засноване на променама глобалне моћи. САД није остало ништа осим њихове грубе силе. Али чак и границе ове силе су такође одавно видљиве.

Петовековна колонијална историја: ова владавина силе се завршава

Међутим, у стварности ова тема иде много дубље. Она сеже у векове. То је такође разлог зашто је човечанство почело да доводи у питање последњих пет векова. И то је разлог зашто Запад, који је успоставио глобални суверенитет до тада невиђен у историји, убрзано губи свој монопол моћи.

Пет векова дуга колонијална историја Запада и глобални монопол моћи који је сам држао, због тога мора бити уништен и биће уништен.

Доналд Трамп и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Инстаграм налог Будућност Србије)

Њихов финансијски систем, војни и дипломатски поредак, помоћу којих је овај монопол моћи управљао светом током 20. века, мора бити уништен и биће уништен.

Капиталистички и колонијалистички поредак мора бити окончан – и биће. Ово мора бити заједнички циљ свих нација – и тако ће и бити.

Абу Граиб, Зајед, Салман: свуда исти расизам

Третман Вучића је исти онај који је вековима примењиван да се „цивилизују“ нације у Африци, Латинској Америци и југоисточној Азији. Дух који је стајао иза масакра америчких домородаца је тај исти.

Тај исти идентитет је уништио локална племена и цивилизације у Латинској Америци. У том истом духу извођени су ритуали тортуре у Абу Граибу.

Третман држава, режима и политичких лидера на османској територији у 20. веку је тај исти.

Данас су преко престолонаследника Мохамеда бин Салмана и Мохамеда бин Заједа ставили и Саудијску Арабију и УАЕ на исто такво место.

Вучићу обманут: оно што је прочитао и потписао није исто

Расистички дух који стоји иза масакра и разарања које је Израел извршио према палестинском народу такође је тај исти.

Какве везе Израел има са споразумом између Србије и Косова? Зашто би се проблем на Балкану обликовао у складу са израелским интересима? Ако ове земље не наставе са премештањем својих амбасада у Јерусалим, да ли ће избити рат на Балкану?

После Трампових речи, Вучић двоструко реагује на споразум, збуњен. Вероватно је да су споразум који је прочитао и онај који је потписао различити. Тамошњи тим је променио текст. Тако су обманути лидери држава у главном граду САД, у Белој кући.

Наметање чланова споразума да је Јерусалим главни град Израела чини га америчком и израелском солидарношћу у расизму.

Човечанство се више неће предавати западној ароганцији и угњетавању

Још од њихових експедиција са циљем да опљачкају цео свет, које они називају „географским открићима“, што је заиста био пројекат колонизације света, готово да нема нације на Земљи коју нису угњетавали, понижавали, третирали као робове, масакрирали или подвргавали геноциду.

То је оно што свет данас преиспитује, од чега се одвојио, оно што жели да се заувек оконча. Западна ароганција више није нешто што човечанство може да толерише. Свака нација коју ломи и омаловажава ова ароганција, мора бити заштићена.

Када се са тим суочила Турска, уздрмала је глобални систем до сржи

Са тим се суочила и Турска. Користећи моћан политички дискурс, са великим историјским и географским буђењем, довела је у питање темеље глобалног поретка.

Ако погледате ставове председника Реџепа Тајипа Ердогана, садржане у његовим говорима само у последњих неколико месеци, видећете ово. Турска је направила снажан продор усмерен на спасавање не само садашњости већ и будућности. Постала је лидер многих земаља.

Реџеп Тајип Ердоган и Ибрахим Карађул (Извор: Факти)

Више пута смо видели да се америчка администрација слично понаша према нама. Ослободили смо се терета који је омаловажавао нашу нацију и државу, који ју је држао под туторством, који је једном изјавом смењивао владе, контролисао њену економију и унутрашњу политику, који је Турску осуђивао на сиромаштво и претварао у гарнизон.

Има оних који то желе и за Турску – учимо лекције док гледамо

Што смо се више ослобађали, то смо више добијали снагу.

Од унутрашње структуре моћи до спољне политике, од политике безбедности до економских слобода, а особито питања психолошке и менталне слободе – све се променило. Како се овај процес убрзавао, тако се Турска више истицала и уздизала се као једна од светских велесила.

Данас још увек има оних који су под туторством Запада или настоје да успоставе такве везе, који покушавају да тако дођу на власт и поново повуку Турску на ту странпутицу.

Учимо лекцију док гледамо како се катастрофа одвија.

Запад више не влада светом.

Човечанство се неће предати његовој ароганцији

Погледајте свет: свака земља која је у стању да се дистанцира од Запада, ослободи од његових ланаца, која одбија њихово туторство, која своје односе ослања на чвршће темеље, добија на снази. То је случај и у домену економске и политичке моћи. И ово ће постајати све очигледније у годинама које долазе.

Некима би могло звучати бизарно, али светом више не влада Запад. За њих је ово крај пута. Њихов глобални монопол моћи је срушен. Човечанство више неће толерисати њихову ароганцију и увреде.

Србијо, Косово, не премештајте своје амбасаде у Јерусалим!

Доналд Трамп у Јерусалиму (Фото: Иван Вучи/АП фото)

Србија и Косово никада не смеју да преселе своје амбасаде у Израелу у Јерусалим. Не би требало да своје земље учине зависним од осовине коју чине САД, Израел, УАЕ и Саудијска Арабија. Не смеју да направе ову грешку. Сигуран сам да и њихови народи тако мисле.

У супротном, они неће бити ништа друго него играчке, марионете у рукама САД и Израела.

Аутор је главни уредник турског провладиног листа Yeni Şafak („Нова зора“)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 10. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Govori protiv, a priznaje rezultate zapadne politike.
    Nema kosova, Turcine.
    Vi ste sve to i zaje****

Оставите коментар