Дритан Абазовић: Дајем реч да нећу изневерити

Мило Ђукановић за мене је био, јесте и остаће оличење корупције, крађе, заваде, непотизма, подела и партократије

Дритан Абазовић (Фото: Nezavisne novine)

Подгорица – „Платформа ’Црно на бело’ је од почетка предизборне кампање врло јасна – ни за шта нећемо изневерити поверење грађана које су нам указали надајући се да ћемо донети промене и реформе у друштву. Добио сам на хиљаде порука и позива, што од мојих колега из региона, што из међународне заједнице. Дајем реч да Дритан Абазовић и коалиција Црно на бело неће подлећи ниједном притиску”, рекао је у интервју за „Политику”, лидер платформе „Црно на бело” Дритан Абазовић.

Овај одговор уследио је на питање новинара хоће ли Абазовић одолети бројним домаћим и међународним притисцима да изда своју изборну платформу, односно да не буде трећи коалициони чинилац у формирању власти.

„Код нас притисци не пролазе, јер врло јасно знамо шта желимо и каквом друштву стремимо. Дали смо јасне назнаке и упуте како би требало да изгледа нова власт, дакле влада састављена од експерата, а не политичара, која би у свом мандату радила на суштинским реформама како би сутра све странке изашле на прве слободне и фер изборе у историји државе. Задовољство је што су до сада такав концепт начелно прихватиле колеге из остала два опозициона табора и не сумњам да ћемо формирати нову грађанску и европску владу.

Три опозициона блока победила су на парламентарним изборима. Ко је поражен, а ко слави?

Слави сваки грађанин Црне Горе који је на изборима гласао за промене, јер је свестан да су оне неопходне да би црногорско друштво кренуло ка бољитку. Ниједан грађанин, ма које верске, националне или политичке опредељености, не сме имати осећање поражености. Поражени су само они који су згрешили пред законом, дакле мафијаши, криминалци и лопови, који су свог пораза свесни, па сада на све начине покушавају да се ухвате за последњу сламку спаса, не би ли избегли оно што их чека кад ослободимо све институције. Парламентарни избори су показали вољу грађана, а ко губи има право да се љути, али не и да прави подметачине, сплетке и нове поделе, што, као што можемо приметити ових дана, чини ДПС.

Пре неколико година Мило Ђукановић вам је у парламенту рекао да сте – битанга. Шта је он данас за вас?

Он је за мене био, јесте и остаће оличење корупције, крађе, заваде, непотизма, подела и партократије. За свој политички век остао је персонификација аутократе и балканског деспота. На сву срећу, већ сада са сигурношћу кажем да је његово време прошлост.

Да ли је експертска влада, како саопштавате, услов за формирање власти? Шта подразумева таква влада и ко ће бити њени експерти?

Време је да Црна Гора крене другачијим путем, путем демократизације и европеизације. Први корак на том путу је стварање експертске владе, која ће водити државу кроз кризу у којој се налази и дићи је на ноге од корупције и криминала. Сврха експертске владе је и да створи елементарне предуслове за одржавање првих и фер избора на којима ће се партије равноправно надметати у изборној трци. Партнери су нам сви грађани који желе промене, а о члановима будуће владе експерата заједнички ћемо одлучивати. Није време да политичари управљају државом у тренуцима када смо у јако тешкој економској ситуацији, која је мало генерисана ковидом-19, а много генерисана оним што смо погрешно радили претходних 30 година.

Саопштили сте да је повлачење признања Косова за вас „нешто што смо завршили, не треба се враћати у прошлост”. Српско бирачко тело, које није малобројно, на томе ће инсистирати. Шта онда?

Питање Косова и Србије је пар екселанс питање те две стране и то је ствар прошлости што се тиче Црне Горе. Већ смо се изјаснили и усагласили да ћемо одговорно спроводити све међународно преузете обавезе. Време је да се окренемо будућности, да научимо из грешака у прошлости и да је оставимо иза себе, јер само тако можемо изаћи као боље друштво. Надам се и да ће се спор између Србије и Косова ускоро дефинитивно решити.

Видите ли себе у улози премијера или председника парламента?

О персоналним питањима сада није време да се говори. Такве одлуке су ствар договора и њих ћемо у догледно време разматрати.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 9. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Дали су је и многи други пре тебе.

Оставите коментар