Политика: Тешко Смедереву и са железаром и без ње

Кад нема отровног дима, граду прети глад. Кад има дима – ту је болест. Таква је судбина воћарског града на Дунаву

Протестанти у блокади пруге (Фото: Покрет „Тврђава”)

Смедерево – „Пола Смедерева храни железара, а она ће побити бар две следеће генерације”, написала је једна Смедеревка на „Фејсбуку”, и чини се, погодила у мету, коментаришући зашто је на протест против загађења који је за викенд одржан у овом граду, дошло тек око 300 људи, притом доста њих из других градова. У њеном коментару отприлике лежи истина о судбини једног воћарског града на Дунаву који је сплетом лоших околности постао град гвожђа и синоним за загађен ваздух.

Није тачно да Смедеревци не маре (мада има и таквих) што деценијама удишу прашину, чађ, што је проценат оболевања од канцера дисајних органа порастао 200 одсто и што им се не пише добро. Више је разлога што је тако мало грађана било на протесту. Преовладао је страх да буду виђени – да се не изгуби парче хлеба и недостатак свести да се ћутањем дугорочно губи више. Ту су и она стара питања – ко организује протесте и шта су мотиви организатора. Ту је и страх од политизације и злоупотребе опште муке зарад нечијих интереса. И инертност, по принципу: „Ја ништа не могу да променим, не зависи од мене…” Свега је ту било.

Смедерево је у проблему и са и без железаре. Кад нема отровног дима, граду прети глад, јер та фабрика са више од пет хиљада радника директно храни 20.000 душа, не рачунајући кооперанте из целе Србије и локалну привреду која живи од плата из железаре. Кад има дима – ту је болест, индиректно и повећана смртност. Решење је – натерати кинеске власнике да поштују живот и ставе га изнад профита, тако што ће стриктно примењивати све мере заштите. То може само држава.

И oрганизатори протеста чекају реакцију државе. Оцењују да је срамота да тако мали број људи, у граду са више од 100.000 становника, дође на протест, али, сматрају да „грудва може да покрене лавину”.

Подсетимо, у организацији смедеревског Покрета „Тврђава” у знак протеста против константног загађења ваздуха због кинеског ХБИС-а, блокирана је пруга ка луци Смедерево. „Кап у чаши” незадовољства преливена је прошлог викенда када су мештани Радинца објавили да над тим селом падају челични опиљци, и то само неколико дана након што је околина железаре била прекривена црном прашином од турске руде ’сидерит’”, за коју многи тврде да је канцерогена.

Оливера Милошевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар