Приштински Експрес: Шта може донети састанак у Вашингтону 2. септембра

Упркос могућности постизања споразума о економским питањима, не сматрам да је могућа иста динамика у процесу политичког дијалога, оцењује Еуген Цаколи

Ричард Гренел, Хашим Тачи и Александар Вучић (Фото: SVEN HOPPE/AFP/Profimedia)

Састанак заказан за 2. септембар у Вашингтону затекао је Косово усред „конфузије“ унутар владајуће́е коалиције, оцењују аналитичари и додају да је додатно нејасно да ли постоји усаглашеност између САД и ЕУ, пише Газета Експрес.

Стручњак из Групе за правне и политичке студије Арбер Фетаху рекао је да унутар владајуће коалиције на Косову не постоји јасна координација у погледу дијалога са Србијом.

„На састанку заказаном за 2. септембар Косово је између две конфузије: унутрашње и спољне. Унутар коалиције не постоји јасноћа и координација у погледу приступа дијалогу, принципима и крајњим циљевима, а о унутрашњем консензусу политичког спектра уопште се не разговара. С друге стране, ЕУ и САД нису јасне око тога шта се конкретно може очекивати од дијалога и да ли стварно улазимо у технички дијалог. Између осталог, није јасно да ли се о овим састанцима САД и ЕУ усаглашавају“, рекао је Фетаху.

Он је оценио да није нимало лако прејудицирати закључке са овог састанка.

„Због недавног тока дијалога, тешко је предвидети очекивања и закључке са ових састанака. Међутим, може се рећи да САД желе да наставе дијалог и после неуспеха првог састанка. Након нових околности, може доћи до шире расправе о темама, укључујући економију, али можда се покуша и опипавање пулса двеју делегација о могућем споразуму у будућности. Морамо бити уздржани у постављању рокова и очекивања“, рекао је даље.

Аналитичар Еуген Цаколи је пре неколико дана рекао за Телеграфи да се очекује да Косово и Србија започну процес дијалога 2. септембра, први који ће директно водити САД, на нивоу институционалних лидера.

„С обзиром на то да је политичка ситуација углавном иста као и тада, инсистирање Трампове администрације за одржавање састанка показује одлучност САД да постигне договор о нормализацији односа међу земљама, са фокусом на економски аспект“, рекао је Цоколи.

Он оцењује да је због скорашњих избора у САД могућност постизања споразума на овом или другим наредним састанцима више него реална.

Говорећи о разговорима Косова и Србије у Бриселу и разговорима у Вашингтону, рекао је да се ти процеси међусобно надопуњују, јер се тичу различитих аспеката коначног споразума.

„Међутим, упркос могућности постизања споразума о економским питањима уз америчко посредовање, не сматрам да је могућа иста динамика у процесу политичког дијалога, можда због веће осетљивости тема којима ће се бавити“, рекао је Цаколи.

Према његовим речима, ако се настави са посебном посвећеношћу Немачке и Француске, процес који је омогућила ЕУ биће одлучнији од оног који се дешавао од 2011. године.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 19. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар