Љутфи Хазири: „Прешевска долина“ да се придружи Косову, Лепосавић и 17 села Србији

Косово са границама од 17. фебруара (2008. године) није довољно за неке Албанце, поручио градоначелник Гњилана

Љутфи Хазири (Фото: КоССев)

Србија „неће прихватити независност Косова без компромиса“ поручио је синоћ у „Дебати плус“ на РТВ Дукађини заменик председавајућег ЛДК и градоначелник Гњилана, Љутфи Хазири. Као предлог решења које ће, како он види, довести до признања, изнео је идеју размене територија – „Прешевска долина“ за Лепосавић и 17 села.

„Не можемо дати ову понуду, али ће дати међународни представник“, рекао је Хазири, преноси Телеграфи.

Хазири је напоменуо да Косово „нема друге проблеме са Србијом, осим границе“, назначивши уједно да размену територија види као решење.

„Косово са границама од 17. фебруара (2008. године) није довољно за неке Албанце“, поручио је Хазири, прецизиравши да би желео да не жели да Албанци у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи „остану под српском влашћу“.

„Ја сам за то да се та област врати Косову“ објаснио је Хазири.

Прецизирао је да би у том случају, као компромисно решење, Србији био припојен Лепосавић са 17 већинских српских села.

Хазири је рекао да ниједно албанско село Косова неће прећи у Србију.

Подсетимо, ово није први пут да је Хазири износио јавно овакву идеју за решавање косовског питања.

Он је у мају месецу такође поручио да би, када би био премијер Косова, пристао на размену територија и дао 17 села у околини Лепосавића, али и Зубиног Потока у замену за Прешево, Медвеђу и Бујановац.

Уз све ове поруке Хазирија, на његовој Фејсбук страници, као посебно истакнута објава већ други дан је следећа порука:

„Прошле недеље Горње Карачево, ове недеље пут Дечане-Плав, следеће недеље Лепосавић са 17 села… Галама, популизам и неодмерено причање (брбљање и сл.). 2. септембар стварно почиње! Не преносите страх, већ се понашајте као државници. Ристовци, граница између Косова и Србије, на Југоистоку Косова!“

Јучерашње наводе заменика ЛДК, коментарисао је данас председник ове странке, Иса Мустафа.

Одбацио је размену територија као једно од могућих решења које би довело до споразума између Београда и Приштине.

„Јасан став ЛДК потврђен у политичкој платформи за дијалог коју је усвојио главни одбор ЛДК, је да нема промене граница и размене територија са Србијом и са таквим ставом премијер Хоти иде у дијалог са Србијом у Вашингтону и Бриселу“, поручио је Мустафа.

Наводе градоначелника Гњилана коментарисао је данас на Твитеру игуман манастира Високи Дечани, Сава (Јањић), поручивши да већина Срба на Косову не живи у Лепосавићу и 17 српских села на Северу Косова.

„Ова опасна идеја узима у обзир само интересе једне етничке групе – косовских Албанаца. Отвориће процесе размене територија широм Балкана и подстаћи ће бесне националистичке тврдње“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 20. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар