Белорусија: МУП потврдио да је полиција користила бојеву муницију

Белоруска полиција користила је бојеву муницију када су је напали демонстранти, саопштило је Министарство унутрашњих послова

Полиција растерује демонстранте у Минску, 11. 8. 2020. (Фото: АП)

Белоруске специјалне снаге су из пушака сачмара пуцале на људе у Минску који су са балкона говорили демонстрантима где да се сакрију, јавља „Спутњик”.

„Поред метро станице ‘Грушевка’ из полицијских аутомобила је излетела специјална полиција. Демонстранти су почели да беже. Са балкона околних зграда људи су викали где да се сакрију, а као одговор на то, на ‘координаторе’ су неколико пута пуцали”, навео је дописник руске агенције.

Белоруско удружење новинара је саопштило да су ухапшена два пољска новинара.

Медији јављају и да је у центру града саобраћајца ударило возило, али да је он остао жив. У току је истрага. Нејасно је да ли овај инцидент има везе са протестима, преноси Танјуг.

И у Гомељу се вечерас окупило стотинак људи. Возачи аутомобила им свирају, дајући тиме подршку. Неке девојке носе хризантеме. Међутим, није приметно присуство припадника полиције.

Протести су почели 9. августа, одмах након објављивања прелиминарних резултата председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко. Од тада, свако вече се у већим градовима Белорусије окупљају присталице опозиције, док их полиција растерује, користећи сузаваца, гумене метке и шок бомбе.

Белоруски МУП потврдио да је полиција користила бојеву муницију

Белоруска полиција користила је бојеву муницију када су је напали демонстранти, саопштило је Министарство унутрашњих послова те земље.

Након што је у граду Брест јуче рањен демонстрант, званичници су навели да је у питању била самоодбрана.

Демонстрације у Минску, 9. 8. 2020. (Фото: Human Rights Watch)

Након што су објављени детаљи инцидента у том граду на југозападу земље, Уједињене нације осудиле су полицијску употребу силе, преноси Би-Би-Си.

Протести су избили у недељу увече након што је актуелни председник Александар Лукашенко прогласио победу на председничким изборима.

Током три ноћи протеста у Белорусији, приведено је најмање 6.000 људи а на стотине је повређено, пренео је АП позивајући се на званичне податке.

Једна особа је погинула када је покушала да баци неидентификовану експлозивну направу на полицајце, али она му је експлодирала у руци, преноси Танјуг.

Белоруска полиција је данас ухапсила у Минску наводне координаторе масовних протеста.

За петак је заказан министарски састанак шефова дипломатије земаља чланица ЕУ о увођењу санкција Белорусији након недељних, оспораваних избора и насилног гушења демонстрација које су организоване тим поводом, саопштио је данас један шведски дипломата, преноси Ројтерс.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading