Велика Британија: Број умрлих од ковида-19 смањен за 5.000 због методологије

Према новом методу, Британија има званични број смртних случајева ковида 19 од 41.329, а не 46.706 колико их је било по старом систему

Фото: Бета/ЕПА

Званични број умрлих у Великој Британији од пандемије ковида-19 смањен је за више од 5.000, јер је Влада усвојила нови начин бројања смртних случајева након што се појавила забринутост да је стари метод тај број увећао.

Од сада ће власти свакодневно објављивати број смртних случајева који су се догодили у року од 28 дана од позитивног теста на ковид-19, саопштило је Министарство здравља, преноси Ројтерс.

Према новом методу, Британија има званични број смртних случајева ковида-19 од 41.329, а не 46.706 колико их је било по старом систему, преноси Танјуг.

Смртност је и даље највиша у Европи, испред Италије са око 35.000.

Претходно у Енглеској није постојало крајње време за регистровање смрти након позитивног теста, што је изазвало забринутост код водећих научника да су неки људи забележени као жртве ковида-19 иако су можда умрли од нечег другог.

Епидемиолози кажу да је прекомерна смртност – смрт од свих узрока која прелази петогодишњи просек за то доба године – најбољи начин за бележење смрти од избијања болести, јер се може поредити међународно.

Међутим, у Енглеској ће такође бити објављен нови скуп недељних података, укључујући смрт која се догоди у року од 60 дана и смртне случајеве којима се у извештају помиње ковид-19, што би могло пружити увид у дугорочни утицај болести.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар