Вијести: Од независности Црне Горе број бирача повећан за 56.800, а становника за 8.700

Из опозиције указују да се на бирачком списку налазе особе које већ деценијама живе у иностранству, али МУП одбацује тврдње о наводном броју фантомских бирача

Фото: РТВ Будве

Од обнове независности Црне Горе, број бирача повећан је за 56.800, а становника за 8.700, што у опозицији објашњавају непостојећим грађанима који се уписују пред изборе, док у Министарству унутрашњих послова кажу да се не могу поредити те две статистике и да део бирача живи у иностранству, пишу подгоричке Вијести.

Закон о избору одборника и посланика бирачко право даје пунолетним држављанима, пословно способним с пребивалиштем у Црној Гори најмање две године пре дана одржавања избора.

Из опозиције указују да се на бирачком списку налазе особе које већ деценијама живе у иностранству, али МУП одбацује тврдње о наводном броју „фантомских бирача као апсолутно неистините”.

„Имајући у виду да МУП није надлежан за попис становништва, да надлежни орган за попис становништва користи различите методолошке основе за попис, то се не може радити компаративна анализа података ова два органа, посебно имајући у виду да су појмови „становништво“ и „црногорски држављанин“ различито дефинисани…,“наводи се у одговору Вијестима из тог Владиног ресора.

Наводе да је у регистру МУП уписано 780.540 држављана.

Из опозиционог СНП, указују да базом података у бирачком списку, уписом нових бирача, као и брисањем бирача из списка, без икаквих контролних механизама опозиционих партија и НВО, управља Управа полиције.

„Процедура добијања држављанства и контрола боравишног статуса, који су основни предуслови за добијање права гласа су такође под апсолутном контролом полиције“, рекао је Вијестима секретар Извршног одбора СНП, Драган Вукић.

„Упоређујући најновије податке о броју становника (622.029), броју деце (135.533) која немају право гласа, долазимо до застрашујућег податка да бирачки списак у Црној Гори броји 54.736 уписаних гласача више него што званично има пунолетних становника с правом гласа”, каже он.

Истовремено, МАНС указује да су владајуће партије измениле Закон о бирачком списку док је цела опозиција бојкотовала рад Скупштине, без било каквих консултација с цивилним сектором.

Уместо реформи, измене закона су суштински онемогућиле контролу бирачког списка и сви којима је омогућен приступ бирачком списку раде то док их надзире МУП, чији рад треба да контролишу, преносе Вијести.

Опрема: Стање ствари

(Вијести/Н1, 4. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Сва срећа да у Србистану нема поигравања са бирачким списком.
    Тај проблем је решен још 45-те.

Оставите коментар