Али Ахмети позван у специјални суд у Хагу да сведочи као оснивач ОВК

За сада нема информација да ли позив Ахметију има везе са Тачијевим случајем

Хашим Тачи у ОВК данима (Фото: AP Photo/AMEL EMRIC)

Лидер највеће албанске партије у Северној Македонији ДУИ Али Ахмети објавио је вечерас да је добио позив да се јави у Специјални суд у Хагу и да ће отићи да сведочи као један од оснивача ОВК.„Специјално тужилаштво на Косову ме позвало да сведочим као један од оснивача ОВК и члан Генералштаба. Без двоумљења сам прихватио позив и остварио са конструктиван контакт и сарадњу са званичницима у Хагу”, написао је Ахмети на Фејсбуку, преноси Бета.

Како је истакао лидер ДУИ, владавина права и постизање стварне неселективне правде, локалне; и међународне, су његов стални циљ и обавеза.

„Одувек сам се залагао за неселективну правду и стојим на располагању правосудним органима као сведок ослободилачког рата албанског народа против геноцида српског режима (Слободана) Милошевића”, навео је Ахмети.

Прошле седмице у Суд у Хагу био је позван председник Косова Хашим Тачи, који је три дана давао изјаву о улози у рату на Косову, али за сада нема информација да ли позив Ахметију има везе са тим случајем.

Специјално тужилаштво је објавило да је реч о оптужници од десет тачака, у коме се Хашим Тачи, Кадри Весељи и други терете „за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење”. У саопштењу се наводи да осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава особа „чији је идентитет познат, а међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар