Црна Гора: Одложено суђење епископу Јоаникију

Одлучено је да се данашњи претрес одложи због сложене епидемиолошке ситуације

Владика Јоаникије (Фото: Н. Марјановић)

Рочиште у поступку против епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника СПЦ, окривљених за кршење здравствених мера о спречавању ширења заразних болести данас је поново одложено, а наредно је заказано за 4. септембар.

То је одлука судија Игора Ђуричковића, након предлога адвоката свештеника Саве Костића о одлагању рочишта због актуелне ситуације изазване корона вирусом.

Костић је раније саопштио да судница не обезбеђује прописане мере физичке дистанце и да би требало водити рачуна о здрављу у тренутној ситуацији, преноси РТЦГ.

Одлучено је да се данашњи претрес одложи због сложене епидемиолошке ситуације, јер по званичним подацима у Црној Гори од новог корона вируса има више од 1.500 заражених, од чега је значајан број из Никшића и Берана, одакле су и странке у поступку.

„Тако да би одржавање данашњег рочишта подразумевало наставак у просторији површине око 100 квадрата групе од преко 25 особа, у трајању од више сати, што би представљало значајан епидемиолошки ризик“, рекао је Ђуричковић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије питао је судију Ивана Ђуричковића због чега он није међу окривљенима, будући да је као владика спорног дана предводио литију, на шта му је он одговорио да је то питање за тужилаштво.

Владика Јоаникије и свештеници СПЦ Слободан Јокић, Драган Крушић, Остоја Кнежевић, Василије Брборић, Данила Зиројевић, Жељко Ројевић, Никола Маројевић и Мирко Вукотић терете да су на Дан Светог Василија Острошког 12. маја прекршили Кривични законик Црне Горе.

У оптужном предлогу наведено је да су тог дана када се у Никшићу традиционално обележава празник Светог Василија Острошког „поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали верски обред ван верског објекта – литије улицама града“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading