Гренел нуди подршку дијалогу Београда и Приштине који организују Француска и Немачка

Нудимо нашу пуну подршку и захвални смо на њиховом вођству. Надамо се да ће важно питање визне либерализације бити завршено на овом састанку, рекао Ричард Гренел

Ричард Гренел (Фото: Sean Gallup/Getty Images)

Специјални изасланик председника САД за дијалог између Косова и Србије, Ричард Гренел, дао је пуну подршку европском руководству у дијалогу између Косова и Србије.

Он је на твитеру написао да су задовољни што ће се Европљани састати 10. јула ради даљег разговора између Косова и Србије, преноси коха.нет.

„Нудимо нашу пуну подршку и захвални смо на њиховом вођству. Надамо се да ће важно питање визне либерализације бити завршено на овом састанку“, рекао је Гренел.

Додао је да су САД напорно радиле на наглашавању економске нормализације односа између две стране.

„Верујемо да је ово први пресудан корак у овом дугом политичком спору“, написао је он и изразио наду да ће Европљани спровести до сада постигнуте економске споразуме између Косова и Србије о железничкој и ваздушној линији.

„Сматрамо да су ови споразуми кључни за стварање радних места и давање наде младим људима. Никада нисмо веровали у брз договор између Косова и Србије. И никада нисмо мислили да ће наш једини фокус на нормализацији економије бити брзо решење“, сматра Гренел.

Према његовом мишљењу, потешкоће и дугорочна политичка питања лакше ће се решавати када прво дође до напретка у економским питањима.

Позвао је међународну заједницу да настави да испробава нове и креативне идеје ако желе да напредују, јер како је навео „народ Косова и Србије заслужује потпуну и сталну пажњу Европљана“.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 8. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар