Сремска Митровица: Откривена спомен плоча Јеврему Видићу

Јеврем Видић, један од најугледнијих житеља Сремске Митровице који је погубљен у Јадовну, поново је стао на свој кућни праг, лицем окренутим ка Старом шору

Спомен плоча Јеврему Видићу (Фотографије: Милан Милеуснић)

Изведи оца из јаме Миодраже!

„Из своје куће Јеврем Видић је, са групом угледних Митровчана изведен шестог маја 1941. године, да би, након мучења у оближњој ‘Кустодији’ био отеран у Јадовно где је убрзо погубљен. Из свог родног града, Јеврем Видић више неће одлазити. Уколико будемо имали довољно воље да о његовом и страдању осталих Митровчана учимо своју децу“, рекао је на церемонији откривања спомен плоче Јеврему Видићу доктор Мита Стојшић

Откривање спомен плоче Јеврему Видићу

Када је уз позив митровачког доктора Димитрија Стојшића да свог оца изведе из јаме Миодраг Видић повукао тешку црвену драперију, адвокат, народни посланик у Скупштини Краљевине Југославије и Краљев намесник за Сремску Митровицу Јеврем Видић васкрсао је по трећи пут.

Први пут то је учинио када је, у лику свог сина Бранислава, осамдесетих година, стао пред Андрију Артуковића са потписаном пресудом за личну смрт и тако омогућио да хрватски-усташки Министар унутрашњих послова буде изручен Југославији и коначно приведен правди. Други пут, то је учинио 1996. када је његово име освануло на једној од митровачких улица, смештених непосредно у близини породичне куће. Чинећи то протеклог петка и по трећи пут, Јеврем Видић један од најугледнијих житеља Сремске Митровице, поново је стао на свој кућни праг, лицем окренутим ка Старом шору и погледом усмереним ка Саборном храму Светог Димитрија.

Доктор Миодраг Видић

„Из своје куће Јеврем Видић је, са групом угледних Митровчана изведен шестог маја 1941. године, да би, након мучења у оближњој “Кустодији” био отеран у Јадовно где је убрзо погубљен. Из свог родног града, Јеврем Видић више неће одлазити. Уколико будемо имали довољно воље да о његовом и страдању осталих Митровчана учимо своју децу“, рекао је приликом откривања спомен-плоче иницијатор њеног постављања др Мита Стојшић.

Спомен-плоча Јеврему Видићу уједно је, по речима Душана Басташића, челника Удружења „Јадовно 1941“ и једина која је посвећена мученицима страдалим у Јадовну. Тиме, како је додао, њен значај додатно надилази Сремску Митровицу.

Душан Басташић (Фото: Милан Милеуснић)

„За све потомке и поштоваоце жртава Логора Јадовно ово је велики дан. За 38.000 Срба мученика, побијених током 138 дана у комплексу логора на Личком пољу, Велебиту и Пагу, нема никаквог спомен обележја до овог. Постоји неколико спомен-плоча на Велебиту и Пагу које су у последњем рату уништене. Неке од њих смо успели да обновимо, неке се изнова и изнова руше, али ми не допуштамо да се страдалништво наших предака, дедова, очева, мајки, рођака заборави. Током усташке НДХ и Сремска Митровица је постала страдално место. Јеврем Видић је само један од неколико хиљада оних који су на ширем подручју Сремске Митровице пострадали или су пак из ње одведени, да би потом били побијени у неком од усташких логора. Јадовно је био читав систем логора смрти, једно од најстаријих усташких стратишта и није случајно то што су први заточеници Јасеновца у овај логор допремљени управо из Јадовна“, рекао је Басташић.

Израду спомен-плоче помогао је Град Сремска Митровица, а по речима Љубише Шулаје, директора Завода за заштиту споменика, сећање на жртве усташког терора у граду од суштинског је значаја за правилно разумевање трауматичног српског искуства Другог светског рата.

Љубиша Шулаја

„Јеврем Видић један је од многобројних српских страдалника који су, држећи се за руке или бивајући повезани жицом, омеђили границе геноцидне Независне Државе Хрватске и њеног каснијег изданка који је 1995. године коначно ставио тачку на оно што су Павелић, Будак, Лубурић, Францетић, Артуковић, Митровчанима добро познати Виктор Томић и други започели све служећи Хитлеру. Сведоци смо да се и данас по Хрватској излива мржња на Србе све и свуда. Њима се прети тајно преко графита и јавно преко усташких доскочица, релативизарања геноцида, ревизије историје и лагања о ономе што је рађено Србима, Ромима и Јеврејима током четири страшне ратне године“.

Доктор Мита Стојшић

„Због тога је на нама да не допустимо лажи да победи. Ми смо дужни да се сећамо наших страдалника, јер само тако ми ћемо сведочити истину. Не морамо ми да се расправљамо са неким ко не жели да нас чује. Довољно је да се сећамо, да обележавамо годишњице мучеништва, да не кријемо сопствене трагичне историје и истина ће победити“, рекао је др Мита Стојшић и додао:

„Васкрсавши по први пут и ставши пред Артуковића, Јеврем Видић је, као ванредни адвокат, био главни тужитељ и гонитељ усташког Министра унутрашњих послова током друге половине осамдесетих година. Сада, када је поново васкрсао, он је ту да нас сталним сећањем на сопствено страдалништво опомиње, да никада не заборавимо ко смо, због чега страдавамо и у крајњем, од кога треба да чувамо себе и своје ближње“.

Због свега кроз шта је Сремска Митровица током Другог светског рата прошла, у граду се све више говори о потреби организовања велике националне комеморације за све жртве усташког геноцида почињеног на територији НДХ управо на митровачком Спомен-гробљу.

Стево Лапчевић
Милан Милеуснић

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Ни речи о аутору, наручиоцу и финансијеру?

Оставите коментар