Газета експрес: У документу Сената САД стоји да се дијалог Косова и Србије завршава признањем

Комитет Сената сматра да би САД требало да наставе да подржавају дипломатске напоре Србије и Косова да постигну историјски договор уз узајамно признање

Сенат САД (Фото: Викимедија)

Комитет за оружане службе Сената САД објавио је на званичној веб страници досије о фискалној 2021. години, документ у ком, између осталог, пише да би САД требало да наставе да подржавају Србију и Косово у историјском споразуму који ће као главни елемент имати међусобно признање, преноси Газета експрес.

„Комитет сматра да би Сједињене Америчке Државе требало да наставе да подржавају дипломатске напоре Србије и Косова да постигну историјски договор о нормализацији односа уз обострано признање као централни елемент. Такав споразум… повећаће безбедност и стабилност на Западном Балкану“, речено је у документу.

У извештају се каже да би САД требало да наставе да подржавају постепену транзицију Косовских безбедносних снага у мултиетничку војску која интерактивно делује са чланицама НАТО кроз транспарентан процес који поштује права свих грађана Косова и промовише регионалну сигурност и стабилност.

Такође позива америчке трупе да и даље буду део Кфора зато што Комитет за оружане службе сматра да је то од пресудног значаја за успех и кредибилитет мисије Кфора на Косову.

Такође се оцењује да је улога Кфора у регионалној стабилности кључна за успех напора Косова и Србије на нормализацији односа.

„Комитет сматра да Кфор наставља да игра незаменљиву улогу у безбедности и стабилности региона, што је од суштинског значаја за успех напора Србије и Косова  на нормализацији односа. Учешће оружаних снага САД у Кфору од суштинског је значаја за успех и кредибилитет мисије Кфора”, каже се у извештају.

Такође се каже да би САД требало да подрже тежње Косова за пуноправним чланством у НАТО.

У извештају се такође говори и о руском утицају у региону Западног Балкана.

Према досијеу, Русија је уложила напоре на погоршању односа између Србије и Косова, подривајући стабилност Босне и Херцеговине подржавајући екстремистичке групе.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 2. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар