За 75 одсто више пресуда после промене дефиниције силовања у Шведској

Шведска је променила дефиницију силовања у закону 2018. године у „секс без пристанка” и за разлику од многих земаља, тужиоци не морају да доказују употребу или претњу насиљем

(Фото Пиксабеј)

СТОКХОЛМ – Пресуде за силовање у Шведској порасле су 75 одсто у последње две године након измене закона, што је подстакло позиве другим земљама да промене своје законе.

Шведска је променила дефиницију силовања у закону 2018. године у „секс без пристанка” и за разлику од многих земаља, тужиоци не морају да доказују употребу или претњу насиљем, преноси Танјуг.

Национални савет за спречавање криминала саопштио је да је пораст броја пресуда са 190 у 2017. на 333 у 2019. показао да је промена имала већи утицај од очекиваног, преноси Ројтерс.

„Ово показује хитну потребу да и друге земље следе овај пример”, рекла је Катарина Бергехед, виша саветница за права жена у ‘Амнести интернешналу’ у Шведској, додајући да „сексуална активност мора бити споразумна, а све друго је силовање”.

Британија, Белгија, Канада, Кипар, Немачка, Грчка, Исланд, Ирска и Луксембург већ дефинишу силовање као секс без сагласности, док су Данска, Финска, Шпанија и Португалија обећале сличне реформе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Прво прибавити сагласност оверену код нотара, па онда приступити сношају.

    Фабриковањем бесмислених оптужби, попут оне против Асанжа, релативизоваће злочине истинских силоватеља.

  2. … обилато једе своју децу, рођену и нерођену.

    У следећој фази можемо да очекујемо да ингениозне бирократе крену да рашчлањују и законски регулишу секс по разредима, трајању, количини, резултатима …
    И да се мало релаксира тај старосни праг – уџбеници су већ ту. А и препоруке СЗО.

    За преступнике са добрим адвокатима биће омогућене условне казне (може овако али само мало),
    уз обавезан видео надзор док су у кућном притвору. Они са добрим владањем могу да очекују “стимулацију”, неки ће се радовати а неки туговати због “скраћења”.

    Шта год ова туђица иначе значила и шта год се све под њу подводило, стићи ће полако и до Устава. Биће то кључни разлог за уставне промене.
    О томе ћемо више сазнати када се наши законопреписивачи замахну после формирања Владе и када стигну директиве за превод.

    У том смислу полако већ треба припремати амандмане у вези безконтактног секса, оног што се спроводи над здравим мозгом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading