За 75 одсто више пресуда после промене дефиниције силовања у Шведској

Шведска је променила дефиницију силовања у закону 2018. године у „секс без пристанка” и за разлику од многих земаља, тужиоци не морају да доказују употребу или претњу насиљем

(Фото Пиксабеј)

СТОКХОЛМ – Пресуде за силовање у Шведској порасле су 75 одсто у последње две године након измене закона, што је подстакло позиве другим земљама да промене своје законе.

Шведска је променила дефиницију силовања у закону 2018. године у „секс без пристанка” и за разлику од многих земаља, тужиоци не морају да доказују употребу или претњу насиљем, преноси Танјуг.

Национални савет за спречавање криминала саопштио је да је пораст броја пресуда са 190 у 2017. на 333 у 2019. показао да је промена имала већи утицај од очекиваног, преноси Ројтерс.

„Ово показује хитну потребу да и друге земље следе овај пример”, рекла је Катарина Бергехед, виша саветница за права жена у ‘Амнести интернешналу’ у Шведској, додајући да „сексуална активност мора бити споразумна, а све друго је силовање”.

Британија, Белгија, Канада, Кипар, Немачка, Грчка, Исланд, Ирска и Луксембург већ дефинишу силовање као секс без сагласности, док су Данска, Финска, Шпанија и Португалија обећале сличне реформе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Прво прибавити сагласност оверену код нотара, па онда приступити сношају.

  Фабриковањем бесмислених оптужби, попут оне против Асанжа, релативизоваће злочине истинских силоватеља.

 2. … обилато једе своју децу, рођену и нерођену.

  У следећој фази можемо да очекујемо да ингениозне бирократе крену да рашчлањују и законски регулишу секс по разредима, трајању, количини, резултатима …
  И да се мало релаксира тај старосни праг – уџбеници су већ ту. А и препоруке СЗО.

  За преступнике са добрим адвокатима биће омогућене условне казне (може овако али само мало),
  уз обавезан видео надзор док су у кућном притвору. Они са добрим владањем могу да очекују „стимулацију“, неки ће се радовати а неки туговати због „скраћења“.

  Шта год ова туђица иначе значила и шта год се све под њу подводило, стићи ће полако и до Устава. Биће то кључни разлог за уставне промене.
  О томе ћемо више сазнати када се наши законопреписивачи замахну после формирања Владе и када стигну директиве за превод.

  У том смислу полако већ треба припремати амандмане у вези безконтактног секса, оног што се спроводи над здравим мозгом.

Оставите коментар