Патријарх Иринеј: Очекујемо велику помоћ Русије и Руске цркве да сачувамо Косово

Наша велика жеља је да се нађе најбоље решење и да Србија сачува Косово. Надамо се да ће нам Бог помоћи у томе, преко Русије и умних и поштених људи у свету, рекао патријарх

Сергеј Лавров и патријарх Иринеј (Фото: СПЦ)

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је данас, током заједничког обраћања са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом, како очекује велику помоћ вишевековно братске Русије и братске Руске православне цркве (РПЦ) да се нађе „најбоље решење“ и да Србија „сачува Косово“.

„То је наша велика жеља. Надамо се да ће нам Бог помоћи у томе, преко Русије и умних и поштених људи у свету“, рекао је патријарх Иринеј, након разговора са Лавровом, у Патријаршији.

Патријарх Иринеј је рекао да су разговарали о проблемима који се тичу „нашег народа и наше Цркве“, додајући како се нада да ће се српски и руски народ заувек договарати, као што је то било и у прошлости.

Такође је навео да у октобру очекује да у Београд, заједно са руским председником Владимиром Путином, дође и руски патријарх Кирил, на велику свечаност у храму Светог Саве на Врачару.

Министар спољних послова Русије Лавров рекао је да данас на Балкану па и другим светским регијама „ситуација не постаје баш мирнија“, већ да има пуно могућности за њено заоштравање.

При томе је рекао како пре свега мисли на Блиски исток и север Африке, напомињући да „одјек тих дешавања све јаче звучи на европском континенту“.

Како је објаснио, током тих конфликата појачавају се радикална расположења, која се испољавају кроз екстремистичке нападе, између осталог и на хришћане.

Он је рекао да се ситуација компликује „доста агресивним промовисањем од стране наших западних партнера такозваних неолибералних вредности“ које покушавају да наметну осталима.

Према његовим речима, у таквој ситуацији одговорне државе треба да се боре за очување своје историје, културе и традиције, а, како је навео, Русија то и чини са Србијом и другим савезницима.

Такви напори се, рекао је, уједињују и са другим православним Црквама, додајући да су СПЦ и РПЦ вековима чувари таквих вредности.

Он је навео да се то не свиђа свима, пре свега онима који покушавају да наметну своја правила, и зато су се појачали напади на православне Цркве, али оне треба да буду „јаке у ономе по чему су увек биле чувене – по сили свог духа, да сачувају своје вредности“.

„Русија ће се увек борити за интересе православне Цркве и заједно са њима ће наставити да промовише мировне идеје и мировно решавање било којих проблема, рекао је Лавров.

Након састанка СПЦ је саопштила да је Лавров „поновио подршку руског државног руководства територијалном интегритету и суверенитету Србије на Косову“.

Такође и да је Лавров „изразио подршку СПЦ у недаћама у којима се налази у Црној Гори и истакао да се само јачајући јединство православних народа може учврстити положај РПЦ у Украјини и СПЦ у Црној Гори“.

Током састанка поднет је извештај о току завршних радова на спомен храму Светог Саве, као и његовом финансирању.

Купола Храма са мозаиком Христа у чину вазнесења на небa (Извор: Фејсбук)

Патријарх Иринеј је захвалио Лаврову на великој помоћи председника Русије Владимира Путина, чијом заслугом је обезбеђено 10 милиона евра за израду мозаика и навео да је, уз велику подршку председника Србије Александра Вучића, Србија до сада пружила несебичну помоћ у износу од 32 милиона евра.

До сада је у храм Светог Саве на Врачару достављено и плаћено 85 процената мозаика, те да се у наредна два месеца очекује испорука и монтажа преосталих 15 процената, саопштено је из СПЦ.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 18. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар