АФП: Пандемија била благослов за Вучића

Готово половина Срба има поверење само у њега, према Ипсосу, што је рекорд за 20 година оваквих истраживања

Фото: Oliver Bunic/AFP

Председник Србије Александар Вучић изашао је из корона-кризе јачи него икад, уочи парламентарних избора који би могли да учврсте његову моћ, пошто је заузео медије, скрајнуо опозицију и представио се као спасилац, пише данас Франс прес. Са 250 умрлих на седам милиона становника, ова балканска земља је избегла најгоре, укидајући рестриктивне мере на време за изборе 21. јуна.

Ови резултати су благослов за лидера који је већ на врху. Како је опадао број случајева Ковид-19 након врхунца у марту, популарност шефа државе је нагло порасла.

Готово половина Срба има поверење само у њега, према Ипсосу, што је рекорд за 20 година оваквих истраживања.

Опозиција је сломљена, део је одлучио да бојкотује изборе, а председникова Српска напредна странка (СНС) је већ била у позицији да продужи владавину која траје осам година. Али, према аналитичарима, здравствена криза повећала је предност шефа странке, пруживши му платформу за доминацију у медијима, дистрибуцију помоћи и гушење протеста.

„Он заузима читав јавни простор“, коментарише Душан Спасојевић, професор Факултета политичких наука у Београду.

Шеф државе и његови савезници постали су свеприсутни. СНС је у марту била у 99 одсто ударних термина на пет националних телевизија, наводи мрежа за праћење медија ЦРТА. У априлу, та стопа је пала на „само“ 92 одсто.

„Корона вирус је показао да греше они који су мислили да је Вучић превише у медијима, у ствари може бити више“, каже 45-годишњи таксиста Драгослав Дренчић. „Требало би да му посветимо ријалити шоу који би се звао ’24 сата дневно са председником’“.

Када је кинески тим дошао да пружи помоћ Србији на почетку кризе, председник ју је на аеродрому поздравио пред камера. Потом је отишао „на терен“, лично дистрибуирајући респираторе, каже Флоријан Бибер, стручњак за Балкан. „Он је био свеприсутан док су алтернативе биле потпуно невидљиве“.

Према аналитичарима, ово нарушавање медијског простора значајно је допринело учвршћивању његове моћи.

Он је 90-их година био ултранационалистички министар информисања некадашњег моћника Слободана Милошевића. Десет година касније, доноси тактичку одлуку да се окрене Западу, обезбеђујући кључну подршку Европске уније.

Након два мандата на месту премијера, преузео је место председника 2017. године, почасну позицију и без великих прерогатива, али председник доминира политичким животом.

Невладина организација Фридом хаус сада сматра да Србија више није демократија, већ „хибридни режим“ са шефом државе који користи „иста антидемократска средства“ као Виктор Орбан у Мађарској.

Контрола штампе се не спроводи цензусом, већ додељивањем јавних субвенција и ресурса за рекламирање пријатељским медијима. Критични медији изложени су пореским притисцима.

СНС није одговорила на питања Франс преса, али је председник изјавио локалним медијима да је тај извештај „изузетно неозбиљан и пун неистинитих информација“. Али, признао је да „постоје ствари које се морају поправити“.

Здравствена криза је „истакла стање демократије у Србији, јер смо видели да је моћ концентрисана у рукама неколицине“, рекла је истраживачица Тамара Бранковић.

Парламент, који годину дана бојкотује део опозиције која има око трећину места, већ је био дисфункционалан. Током ванредног стања није се ни састајао.

Неке странке опозиције, која је иначе подељена, бојкотоваће парламентарне изборе, оцењујући да не могу бити слободни.

Александар Вучић осудио је ту одлуку, али евентуална апстиненција га не узнемирава. „Они који желе да изађу, они излазе, они који не могу, не морају. Баш ме брига“.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 9. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Мртви смо

  Старо сајмиште; Сајам
  Исто све; разглас жубори
  Издајте душу у најам
  Струка нам к’о стоци збори

  Закрпу на образ мећем
  Лик без лица y колони
  Ужасно споро се крећем
  Прекасно аларм нам звони

  Често нам пиштољ на челу
  Шифру за снове да дамо
  Кошмар; бомба у тијелу
  Мртви смо само не знамо

  Момчило

Оставите коментар